Relief zona Cluj Napoca
Relief zona Cluj Napoca

Traficul de tranzit auto si marfuri in zona Cluj Napoca:
Ca pozitionare geografica, Cluj Napoca se afla pe una dintre cele doua axe principale de tranzit spre si dinspre Uniunea Europeana (via Ungaria – vama Bors) (din)spre sudul tarii (Bucuresti) via Alba Iulia/Sibiu sau Targu Mures/Brasov (coridorul IV paneuropean) si pe cea principala (din)spre Rep. Moldova (via Bistrita) – zona marcata in [MPGT] cu OR5. Toate aceste aspecte fac din traficul de tranzit o problema serioasa pentru Cluj Napoca.

In plus relieful agraveaza si mai mult problema, Clujul aflandu-se practic de-a lungul unei vai (marcat cu verde in imaginea de mai jos), pe axa Vest-Est dupa care isi schimba directia spre NordEst, iar lipsa centurilor de ocolire pe anumite directii si in special pe axa Est-Vest face ca intarzierile traficului de tranzit in zona Cluj sa fie foarte mari.

OR 1-5

OR 1-5 [MPGT]

Daca privim zonal, traficul de tranzit exista pe 7 directii generale, iar la o privire mai in detaliu putem observa ca la iesirea imediata din Municipiul Cluj Napoca existand doar 4 puncte.

Cele 7 directii generale sunt:

Zalau (Satu Mare, + Oradea dupa finalizare A3) –> Ungaria, Uniunea Europeana
Huedin (Oradea) –> Ungaria, Uniunea Europeana
Campeni (muntii Apuseni)
Alba Iulia, Sibiu –> Sudul Romaniei
Targu Mures –> Iasi, Rep. Moldova sau (Brasov) –> Sudul Romaniei / Bucuresti
Reghin –> Iasi, Rep. Moldova
Dej (Bistrita) –> Iasi, Rep. Moldova sau (Baia Mare) –> Ucraina

Tranzit Cluj [SIDU]
Tranzit Cluj [SIDU]

Cele 4 puncte de iesire din (intrare in) Cluj sunt:

Baciu pentru:
–– Zalau (Satu Mare, Oradea dupa finalizarea A3)
Floresti pentru:
–– Huedin (Oradea)
Feleac pentru:
–– Campeni
–– Alba Iulia, Sibiu
–– Targu Mures
Apahida pentru:
–– Reghin
–– Dej, Bistrita, Baia Mare

Directii trafic tranzit CN
Directii trafic tranzit CN [PMUD] [suport: Google]

Conform analizei de trafic din partea de sus a imaginii precedente [PMUD] traficul de tranzit este:
satisfacator pe axa Vest/NordVest – Sud/SudEst,
rezonabil pe axa NordEst – Sud/SudEst
nesatisfacator pe axa Est-Vest.

Suprapunand analiza PMUD peste harta se poave observa mai jos ca traficul satisfacator pe axa Vest-SudEst se datoreaza in mare masura tronsonului de autostrada A3 Turda – Gilau. Aceasta axa se va imbunatatii si mai mult dupa ce se va deschide tronsonul Gilau – Nadaselul (constructia efectiva a tronsonului se va termina in toamna-iarna 2016, dar exista lipsa viaductul peste Somes de la Gilau care face ca acel tronson sa fie inutilizabil).

De asemenea traficul rezonabil pe axa Sud-NordEst se datoreaza in mare masura centurii de ocolire Valcele – Apahida (nord). Calitatea ar putea creste si mai mult daca s-ar imbunatatii calitatea pe tronsonul Sannicoara – Apahida(nord).

Traficul nesatisfacator pe asa Est-Vest se datoreaza faptului ca nu exista nici un drum dedicat pe aceasta axa care sa ocoleasca municipiul Cluj Napoca si nici pentru satele Floresti si Gilau. Exista propuneri pentru centura Floresti sud, Centura Gilau-Floresti Nord, Centura Cluj Sud, dar dintre cele trei doar Floresti Sud este la stadiul in care au inceput lucrarile, celelalte doua existand doar pe hartie.

Trafic convenabil Cluj?
Trafic convenabil Cluj? [PMUD] [suport: Google]

Conform aceluiasi studiu [PMUD] incarcarea cu trafic pe drumurile importante din zona Cluj sunt prezentate in imaginea de mai jos. Se poate observa:

DN1F / E81:
– Zona Baciu – Nadaselu – calitate F – necesita o rezolvare urgenta (solutie: centura Baciu si tronsonul A3 Gilau – Nadaselu – vezi si Nod Nadaselu – potential economic)
– Zona Nadaselu – Zimbor – calitate B
– Zona Zimbor – Satu Mare – calitate C

DN1J:
– Zona Nadaselul – Capusu Mare – calitate D (solutie: finalizare tronson A3 Gilau – Nadaselu)

DN1 / E60:
– Zona Cluj Napoca – Capusu Mare – calitate F – necesita o rezolvare urgenta (solutie: tronsonul A3 Gilau – Nadaselu si Centura Nord a Florestiului si Gilaului)
– Zona Capusu Mare – Oradea – calitate E – necesita o rezolvare urgenta (solutie: tronsonul A3 Nadaselu – Oradea)
– Zona Cluj Napoca – Feleacu – calitate E pe coborare spre Cluj (solutie: largirea de la 3 (1+2) la 4 (2+2) benzi)
– Zona Turda – Valcele – calitate D (solutie partiala: drum de legatura DN1 din zona Tureni si A3 zona carierei Sandulesti. Astfel se va creea posibilitatea de urcare pe A3 inainte de Turda, si astfel autostrada A3  va putea sa fie folosita pe post de centura ocolitoare Turda. Traficul de tranzit in interiorul orasului Turda va cobora practic spre zero [vezi si Legatura DN1-A3 in zona Tureni].

DN1 / E81:
– Zona Turda – Alba Iulia (Sebes) – calitate E (solutie: terminarea Autostrazii A10 intre Turda si Sebes (prognoza pentru finalul lui 2018))

DN15 / E60:
– Zona Campia Turzii – Targu Mures – calitate E F ( solutie: terminarea tronsonului autostrazii A3 intre aceste doua localitati. Lucrarile au inceput in vara lui 2016)

DN1N:
– Zona Sanicoara – Apahida (nord) – calitate (solutie: largire drum dela 1+1 la 2+2 benzi)
– Zona Apahida (nord) – Dej – calitate D (solutie: exista planuri pentru un drum expres (Turda-Halmeu) paralel cu DN1C, dar care sa ocoleasca toate satele).

DN16:
– Zona Apahida – Sarmasu – calitate B

DN75:
– Turda (Mihai Viteazu) – Campeni – calitate trafic B/C, dar calitatea asfaltului (dalelor de ciment) este foarte proasta (F) si de aceea este impracticabil (solutie: refacerea „de la zero” a intregului tronson de drum)

Analiza incarcare trafic [SIDU]
Analiza incarcare trafic [SIDU]

Se poate observa ca valorile de trafic sunt extrem de mari, zona dinspre Floresti avand o valoare de 58.660 automobile intr-o zi lucratoare, iar celelalte trei puncte avand in jur de 30.000.

Aceasta postare nu isi propune sa dezvolte solutiile care ar rezolva aceste probleme, ci doar sa prezinte situatia asa cum reiese din analize si cum este ea in teren la mijlocului anului 2016 si eventual doar sa numeasca anumite initiative care ar putea sa rezolve aceste probleme. In postari viitoare vom prezenta detaliat propunerile de solutii punctuale (ex: centura de Nord a Florestiului si Gilaului) pentru rezolvarea acestor probleme.

Din aceeasi categorie:
Legatura DN1-A3 in zona Tureni (I)
Legatura DN1-A3 in zona Tureni (II)
Centura Floresti sud
Centura Baciu sud
A3: nod propus la Ciurila (DJ107R)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s