A3 zona Cluj (suport Google Maps, editat)
A3 zona Cluj (suport Google Maps, editat)

Autostrada A3, pe lotul Turda – Gilau finalizata in 2009 nu are nici un nod intermediar, doar nodurile de la capetele lotului, adica la Turda (sud-est) si la Gilau. Distanta dintre cele doua noduri rutiere este destul de mare, de 40 km.
In [Legatura DN1-A3 in zona Tureni] am vorbit despre planuri existente pentru o conexiune a DN1 cu autostrada A3 in zona Tureni si a carierei Sandulesti, dar care este tot in zona Turda, mai exact in nord-vestul orasului si este practic tot o conexiune care ajuta la eliminarea traficului de tranzit din interiorul orasului Turda, autostrada putand sa fie folosita ca si centura de ocolire.
Rezulta ca din zona Tureni/Sandulesti si pana la Gilau nu mai este nici un nod intermediar, desi autostrada strabate cateva drumuri judetene, unul dintre acestea chiar ajungand si in municipiul Cluj Napoca (DJ 107R), dar si in zona turistica Baisoara.

Un loc de interes unde s-ar putea preta o conexiune a autostrazii cu un drum local este in apropierea lacurilor din comuna Ciurila, mai exact intre satele Prunis si Sutu, unde autostrada deja supratraverseaza DJ 107R [harta Google aici].

A3 nod Ciurila
A3 nod Ciurila (suport Google Maps)

Un presupus nod in acel loc la 18.5 km de Gilau, respectiv 21.5 km de Turda, in zona Ciurila, mai exact intre satele Prunis si Sutu ar avea urmatoarele:

Avantaje:

 • conexiune Cluj-A3 mai rapida, pe un drum mai putin aglomerat decat E60 (Cluj-Floresti-Gilau)
 • timp intervente ambulanta/SMURD la un potential accident intre Gilau si Turda imbunatatit prin faptul ca nu mai trebuie ocolit prin Gilau (sau Turda)
 • posibilitate creere parc logistic in zona Ciurila cu potential economic imens pentru comuna Ciurila (Comuna Ciuria este una dintre cele mai subdezvoltate comune din Zona Metropolitana Cluj – ZMC)
 • posibilitate creere zona refugiu/oprire/benzinarie/restaurant/motel/etc in zona Ciurila
 • scurtare drum din zona turistica Baisoara cate autostrada (care acum se realizeaza prin Gilau) cu aproximativ 30 km
 • costuri reduse la creerea conexiunii deoarece deja exista o supra-traversare a autostrazii peste DJ, este nevoie doar de bretelele de conexiune

Dezavantaje:

 • trafic intensificat pe DJ 107R (Cluj-Faget-Salicea-Ciurila-A3) cu posibilitate de a exista si trafic „greu” prin satele Ciurila, Salicea si prin Faget
 • costul de constructie a conexiunii

Mitigare dezavantaje:

 • Traficul pe DJ 107R se poate limita la un anumit tonaj (ex: 7.5 tone) la intrarea in satul Ciurila dinspre autostrada, si astfel tirurile nu vor putea folosi aceasta conexiune pentru a intra-iesi din Cluj, ci doar pentru a ajunge la presupusul parc logistic din zona Ciurila. Astfel traficul greu va ramane interzis in zona Ciurila-Salicea-Faget/Manastur
 • centura ocolitioare pentru portiunea de sat Ciurila care in acest moment este traversata de DJ 107R (necesari doar 600m)
 • Realizat in locul unde deja exista o supratraversare, scade costul nodului rutier, fiind necesar doar bretelele de conexiune (supratraversarea este cea mai scumpa componenta a unui nod rutier de acest fel).

Detalii comuna Ciurila [SIDU]:

Sate comuna Ciurila
Sate comuna Ciurila

Este clar ca pe langa zona turistica Baisoara si zona Cluj Napoca, care ar beneficia de o conexiune mai rapida la autostrada, cea mai castigata ar fi comuna Ciurila. Pentru a sublinia cat de important ar fi acest nod pentru comuna Ciurila prezentam mai jos situatia destul de precara in care se afla comuna, in comparatie cu celelalte comune din Zona Metropolitana Cluj [mai multe detalii in SIDU –  pag. 94-105]

Someri [SIDU]
Evolutie numar someri [SIDU]

Situatia somerilor in comuna Ciurila este mai rea decat s-ar putea observa initial din grafic. Aceasta se datoreaza faptului ca graficul nu prezinta valori procentuale ci valori efective, adica aproximativ 70-80 someri pe anul 2015, valoare aproximativ comparativa cu comuna Floresti. Dar daca tinem cont ca in Ciurila sunt in total aproximativ 1450 persoane iar in Floresti aproximativ 22.000, discrepanta devine evidenta.

Situatia somerilor este doar un exemplu, comuna sta la fel de precar si la urmatoarele aspecte (date din 2013) regasindu-se la coada clasamentului comunelor din ZMC:

 • lungime conducte apa potabila (partial dezvoltata)
 • lungime conducte canalizare (0 km)
 • lungime conducte gaz (0 km)
 • varsta populatiei (relativ imbatrinita)
 • cadre didactice (1)
 • cadre medicale (1)

Presupusul parc logistic in zona Ciurila ar aduce un imbold economic in zona si locuri de munca, locuri care ar putea atrage persoanele plecate din comuna, sa se intoarca acasa, aditional rezolvarii problemei somajului. Pozitia aproximativa a presupusului parc (in apropierea nodului rutier de o parte si alta a autostrazii) este in limita a 8 km de la cel mai indepartat sat al comunei, o distanta comparativa cu cea dintre Marasti si Manastur. Bineinteles ca si satele din comunele adiacente ar avea de castigat, in special satele din comuna Savadisla si din comuna Petrestii de Jos.

Ulterior realizarii acestui nod rutier, se va putea asfalta si portiunea de DJ107L de la Lita pana la acest nod, pentru a completa si ultimii 7km de drum neasfaltat de la Baisoara pana la acest nod, astfel existand un acces rapid catre zona turistica Baisoara. In plus, aceste proiecte vor fi un imbold pentru administratia locala si astfel se vor realiza traseele de infrastructura tehnico-edilitara si asfaltare a celor cativa (3-6) km de la satele din jur pana la acest nod.

Din aceeasi categorie:
Traficul de tranzit: Cluj Napoca
Legatura DN1-A3 in zona Tureni (I)
Legatura DN1-A3 in zona Tureni (II)
Centura Floresti sud
Centura Baciu sud
A3: Nod Nadaselu – potential economic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s