A3 nod Nadaselu (suport Google Maps)
A3 nod Nadaselu (suport Google Maps)

In primavara lui 2017 se va termina sectorul de autostrada A3 intre Gilau si Nadaselu, portiune care poate sa serveasca Clujului ca si centura ocolitoare pe portiunea Est – Nord-Est. Trecem peste problema podului peste Somes (termen teoretic de finalizare 2017, practic 2018) din zona Gilau, subiect pe care o sa il tratam cu alta ocazie, si o sa vorbim despre nodul de la Nadaselu (harta Google aici).

Cum deja s-a semnat contractul si pentru urmatoarea portiune intre Nadaselu si Mihaiesti (17 km, dar care nu au punct de acces la Mihaiesti) (detalii aici) si cum s-a reinceput licitarea pt portiunea de 60km intre Suplacul de Barcau si vama Bors sunt sperante ca in urmatorii … 5 ani (?) … sa fie finalizata portiunea de autostrada pana la iesirea din tara. Acest lucru va insemna ca va exista o legatura vitala cu restul Europei.

Dar ce legatura are aceasta cu nodul de la Nadaselu? Are, daca privim din perspectiva zonei industriale a Clujului (din partea nord-vestica, zona Baciu) si din perspectiva comunei Baciu si a comunei Garbau (comuna in care se gaseste satul si nodul Nadaselu).

Zona adiacenta nodului este una relativ plata si intinsa. Este o zona in care se poate dezvolta un (mini)parc logistic de dimensiunea celui existent in acest moment in zona Jucu, (cu mentiunea ca in zona Jucu inca mai este loc de expansiune). Acest lucru inseamna locuri de munca in plus in acea zona, locuri care ar putea fi ocupate (in special ) cu forta de munca locala (satele din comuna Baciu, Garbau si din zona Nord-Estica a municipiului Cluj Napoca. Bineinteles si veniturile locale ar creste prin taxele si impozitele aditionale care ar ajunge la bugetul local. Zona s-ar putea dezvolta relativ similar cu dezvoltarea zonei JucuGilau, Turda sau zonei Sebes, toate avand acces la la o artera principala (aditional Turda si Sebes au avut si un istoric „industrial”). In plus exista si o ruta CFR, Magistrala M300 (Cluj – Oradea) si o gara in apropiere (gara Nadaselu).

Informatii despre dezvoltarea economica a Sebesului puteti vedea si aici. Cat despre Turda, la intersectia A3 cu A10, Kaufland a construit un cendru de logistica de marime impresionanta aici. Similar a procedat si LIDL langa Lugoj (aici), aproape de intersectia A1 cu A6. Prin pozitionarea geografica, prin multitudinea de cai de acces (A3, E81, M300) si cu un bazin mare de forta de munca, zona Nadaselu poate deveni si ea una foarte importanta in economia locala.

Detaliu (suport Google maps)
Detaliu (suport Google maps)

Pe langa un presupus nou parc logistic in zona Nadaselu, si zona industriala din vestul municipiului Cluj Napoca are de castigat, printr-un acces mai rapid la o artera de trafic importanta, si astfel putandu-se revitaliza acea zona din oras, care in acest moment nu se ridica la adevaratul potential. In plus in zona nodului auto exista si o gara CFR pe ruta (Cluj-Oradea). Se propune si un park-and-ride in zona pentru ca translata traficul auto extern municipiului in trafic de transport in comun utilizand calea ferata (detalii aici: Tren metropolitan).

Riscuri:

  • portiuni din A3 spre vama sunt doar „planificate” si se lucreaza doar pe o mica parte din lungimea ei de la Cluj Napoca la Bors
  • portiunea Suplacu de Barcau – Bors: contractul tocmai a fost reziliat
  • pe portiunea Mihaiesti – Suplacu nu s-a inceput nici macar documentatia
  • portiunea A3 dintre Cluj si vama Bors nu este eligibila in acest moment pentru fonduri UE
  • in ultima perioada s-a insistat (si pe buna dreptate) pe legarea Moldovei de vest, si astfel s-ar putea prioritiza demararea lucrarilor in acea zona (A8: Tg.Mures – Iasi – Ungheni)
  • tunelul Meses (Zalau) va avea cel mai probabil un termen de executie destul de mare (~ 5 ani)

Mitigarea riscurilor:

  • relicitarea urgenta a sectiuni Suplacul de BarcauBors
  • s-a semnat contractul pentru portiunea NadaseluMihaiesti
  • urgenta: terminarea documentatie pentru tunelul Meses in cel mai scurt timp si inceperea licitatiei
  • Nota: desi autostrada „Moldovei” A8 (Iasi – Targu Mures) este foarte importanta, in paralel cu acea lucrare ar trebui continuata si portiunea Cluj Napoca – Bors

Vezi similar si: Autostrada A3 – Nod Ciurila?
Vezi similar si: Autostrada A3 – Nod Tureni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s