Actiune impadurire Savadisla

Actiune impadurire Savadisla

M-ar bucura sa aud ca acest tip de actiuni sunt organizate si de catre autoritatile locale/centrale, nu numai de catre ONGuri de genul Asociata Tasuleasa Social. De exemplu o actiune organizata de ministerul mediului impreuna cu ministerul educatiei (pentru incercarea de cooptare a elevilor si studentilor) si bineinteles cu suportul autoritatilor locale (primarii, consilii locale si judetene). Dar poate despre acest subiect, cu alta ocazie, acum sa revenim la evenimentul ce tocmai s-a incheiat:

Sambata 29 Octombrie 2016 cei de la Tasuleasa Social Cluj („un puiut al Asociatiei Tasuleasa Social”) au organizat prima lor actiune de impadurit. La actiune au participat aproximativ 400 persoane si in 2-3 ore s-au plantat 10.000 de puieti de fag si stejar pe o suprafata de aproximativ 3 hectare.

Cu putina intarziere am ajuns si noi la locatia de la Savadisla (aici), iar startul fusese deja dat de cateva minute. Oamenii erau „pe teren” iar primii puieti erau deja plantati. Ne-am luat si noi repede sapele si puietii si ne-am gasit cu greu un loc unde sa plantam deoarece toate „parcelele” erau deja ocupate.

Pentru ca sunteti volunatari cu experienta (eram la al treilea aveniment de acest gen) uite aici o zona speciala pentru voi, un loc <de nisa> nemarcat si cu multe cioturi” glumeste un voluntar care se ocupa cu organizarea oamenilor in teren. Ne organizam rapid si incepem sa lucram, unii cu sapele, altii cu puietii si pamantul.

Am fost placut surprins sa ma intalnesc cu vechi prieteni pe care nu ii mai vazusem de ani buni, dar si cu colegi din compania la care lucrez. La fel cum si noi aveam in echipa un prunc de 2 anisori care ne-a ajutat cu grebla si lopatica aduse de acasa, si altii au avut aceeasi inspiratie. Isi adusesera cu ei copiii, de toate varstele de la 2 la 10 ani („ca doar pentru ei suntem aici” – imi spune o colega). Am sesizat si cativa liceeni si studenti dar marea majoritate a persoanelor aveau intre 25 si 40 de ani (dupa estimarea mea).

Sa fie oare acestea generatiile care sa (incerce sa) schimbe mentalitatea noastra colectiva? Nu stiu, ramane de vazut.

Actiune impadurire Savadisla