Aeroport - gara CFR propusa
Aeroport – gara CFR propusa (suport Google maps)

Dupa Otopeni, aeroportul Cluj Napoca este cel de-al doilea aeroport din tara, cu 1.5 milioane calatori in 2015 si cu o prognoza de 1.8 milioane in 2016. Cu toate acestea transportul de la aeroport catre oras se face in marea majoritate a cazurilor cu masina personala sau cu taxi. Bineinteles ca acest mod de transfer al calatorilor nu este eficient si creeaza nejustificat trafic auto pe ruta Cluj centru si aeroport dar si pe rutele exterioare, regionale, inter si intra judetene.

Ca sa fim corecti, trebuie mentionat ca exista statie de autobuz in fata aeroportului, si exista linii urbane care trec pe la aeroport: linia 5, linia 8 (ambele cu capat in piata Mihai Viteazu) si linii metropolitane dedicate zonei Apahida:  M41, M41L, M42, M43, M44. Trebuie mentionat ca cele cinci linii metropolitane ajung doar pana pe strada Aurel Vlaicu (Marasti).

Linia de cale ferata trece la exact 200 metri de cladirea aeroportului. Chiar daca liniile urbane de autobuze, si partial si cele metropolitane pot face oarecum fata debitului de calatori din Cluj Napoca, pentru cei din afara municipiului nu ii ajuta prea mult (cu mica exceptie a zonei Apahida). In plus aeroportul doreste sa isi extinda calea de aterizare dar si capacitatea de calatori pana la 5 milioane calatori / an. Pentru o asemenea capacitate este nevoie si de „transfer” eficient de la aeroport atat spre centrul orasului dar si in toata regiunea de nord-vest a Romaniei.

De aceea aditional o gara langa aeroport ar aduce aeroportului un plus de interconectivitate, la un „nivel regional„. Traseele CFR care momentan trec prin fata aeroportului (magistralele 300 si 401) sunt cele din directia Huedin Oradea Ungaria, din directia Campia Turzii / sudul Romaniei si din directia Dej / nord-estul Romaniei.

Cei care ar folosi aeroportul si merg/vin din aceste regiuni ar putea folosi trenul care i-ar lua/lasa direct d/in fata aeroportului. Astfel scade traficul auto pe aceste trei rute si eventual incarcarea pe transportul in comun local (centru/gara la aeroport).

Avantaje:

  • creste interconectivitatea aeroportului la un nivel regional
  • scade traficul auto pe cele trei rute (Huedin, Campia Turzii, Dej) – mai ales ca pe cele trei rute incarcarea de trafic este mare (vezi aici)
  • scade incarcarea pe transportul in comun traditional (autobuze) din interiorul municipiului (pe rutele centru/gara – aeroport)
  • se elimina problema incarcarii la maxim a parcarii din interiorul aeroportului
  • se elimina problema masinior parcate (ilegal) pe str. Traian Vuia in fata aeroportului
  • includerea aeroportului in proiectul „trenului metropolitan” care ar urma sa preia o mare parte din traficul metropolitan pe axa unde exista in acest moment magistrala ferioviara

Provocari:

  • concesionarea terenului pentru gara si ruta pietonala pana la gara
  • alinierea prioritatilor consiliului judetean si local cu cele ale ministerului transporturilor
  • alinierea proiectului cu proiectul ministerului transporturilor de a reabilita calea CFR intre Apahida si Cluj si a de a o electrifica
  • construirea unei pasarele de la aeroport, peste str. Traian Vuia si pana spre apropiere de gara

Update aprilie 2018:

Am gasit un articol in contributors.ro despre conexiunile intermodale posibile in mai multe locatii din tara, unde este comentata si situatia de la Cluj, dar nu numai.

Update septembrie 2018:

Pierdut finantare europeana pentru acest proiect „Cum a ratat Clujul conectarea Aeroportului Internațional la rețelele feroviară și rutieră pe bani europeni din cauza răzgândirii CFR” – sursa.

Evolutie numar pasageri aeroport Cluj Napoca (sursa SIDU)

Vezi si:
Tren Metropolitan si Metrou – licitatie SF si PSF

Tren metropolitan (2016)?
Zona metropolitana (I): transport, mobilitate, accesibilitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s