Tren metropolitan (suport Google maps)
Tren metropolitan (suport Google maps)

Traficul auto al zonei metropolitane Cluj este negativ influentat de faptul ca zona este una „alungita” pe directia est-vest, flancata de versanti la nord si sud. Astfel traficul auto este congestionat pe axa est-vest (despre care am vorbit aici). Spre deosebire de orasele aflate pe un teren plat (ex: Timisoara, Bucuresti) care se pot dezvolta circular cu centuri de ocolire pe toate directiile, datorita geografiei zonei rutele auto ocolitoare est-vest ale Clujului sunt destul de greu de realizat.

Dar acest dezavantaj se poate transforma intr-un avantaj cand vine vorba de realizarea unui tren metropolitan care sa interconecteze zona centrala (Cluj Napoca) cu majoritatea zonelor din interiorul polului de crestere. Conform [PMUD] cele doua magistrale de cale ferata (M300 si M401) si garile aferente din interiorul polului de crestere, prezentate mai jos, servesc in acest moment ca si o alternativa traficului auto inspre si dinspre Cluj Napoca. Conform PMUD:

Au fost analizate datele primite de la CFR Călători cu privire la numărul călătorilor expediați din gara Cluj-Napoca în decursul lunii octombrie 2014 (considerată o lună cu vârf de trafic). Numărul total de călători expediați în octombrie 2014 a fost:
• 101 331 călători, dintre care:
• 78 638 călători (77,6%) în reg. de dezvoltare nord-vest, dintre care:
• 61 606 călători (60,8% din total) în județul Cluj, dintre care:
• 24 366 călători (24% din total) în interiorul polului de creștere.

Fluxuri intrametropolitane (sursa SIDU)

O reabilitare a garilor si eventual introducerea unor „trenuri zonale” aditionale in perioadele de varf (dimineata si seara) ar face acest mod de deplasare sa fie mai atractiv si ar muta o parte din incarcarea arterelor auto pe aceasta artera (in mare parte) deja existenta si mult subutilizata in acest moment.

Aditional sunt propuse noi statii de oprire la Aeroport (despre care am vorbit aici) la podul IRA si la Tetarom 1 (Turcului). In plus pentru a atrage si traficul din zona Floresti-Gilau-Huedin se poate dezvolta o noua axa: Baciu, tunel pe sub padurea Hoia, Floresti, Gilau cu un park-and-ride in zona terminala Gilau, undeva langa autostrada. Simiar s-ar putea face alt park-and-ride la nodul autostrazii de la Nadaseleu (despre care am vorbit aici).

Propuneri:

 • gara aeroport (detalii aici) – pentru interconectarea cu traficul generat de aeroport
 • gara IRA – pentru interconectarea cu infrastructura de autobuze/troleibuze
 • gara Tetarom 1 (taietura Turcului) – pentru traficul generat de noile cladiri office
 • park-and-ride la A3 nodul Nadasel (detalii aici)
 • cale ferata noua 10km si 3 km tunel padurea Hoia, pentru a atrage traficul din Floresti si Gilau (+ gara la Floresti si Gilau si in caz ca se concretizeaza si la Spitalul Regional) – ideea initiala aici si aici. Ruta poate sa fie aceeasi cu cea a proiectului PMUD – C9B (centura de nord Gilau-Florsti). Posibil ca acest proiect sa fie prea scump, dar merita macar pentru moment discutat.
 • park-and-ride la A3 nodul Gilau si la Floresti
 • modernizare gari si halte existente
 • (ideal) integrare sistem abonamente CFR cu CTP pentru simplificarea navetei

Provocari:

 • coordonare Ministerul Transporturilor – Consiliul Judetean Cluj – Consiliul Local Cluj Napoca
 • integrarea rutei CFR Gilau-Baciu cu proiectul deja existent in MPGT si PMUD de centura nord Gilau-Floresti pe acelasi aliniament (proiectul C9B)
 • integrarea economica a veniturilor din abonamente CFR si CTP
 • provocarea cea mai mare cu privire la extinderea traseului Baciu – Floresti o reprezinta costurile ridicate datorita profilului terenului . Conform profilelor de mai jos (la o masuratoare aproximativa) terenul pare sa fie extrem de iregulat, iar diferenta de nivel intre Baciu si Floresti este semnificativa (diferenta la capetele tunelului ~ 30m). De asemenea chiar si pe portiunea est-vest terenul este iregulat si ar necesita (cel mai probabil) lucrari ample -> costuri in plus care fac incert un asemenea proiect.
Profil teren Baciu - Floresti
Profil teren Baciu – Floresti (suport Goolge Earth)
Profil teren Floresti est-vest
Profil teren Floresti est-vest (suport Google Earth)

Update iulie 2018

Ideea este din nou vehiculata in presa (sursa):
„Reprezentantul Primăriei a mai adăugat că într-o primă fază sunt vizate 12 stații pentru această linie de tren urban: Nădășelu – Suceag – Baciu – Tetarom I – Cluj gară – Cluj zona Clujana – Cluj pod IRA – Aeroport – Apahida – Jucu – Răscruci – Bonțida.”

„Prin experiența mea și prin faptul că am un trecut la CFR, încerc sa le pun cap la cap cât mai repede, mai ales că se discută și despre o linie nouă, care să vină din Florești până la calea ferată existentă. Este o variantă mult mai rapidă și mai eonomicoasă decât metroul. Doar să rezolvăm problema traseului”, a prezicat Șurubaru

Update octombrie 2018

Tangent pe subiect:

 • „Electrificarea si reabilitarea liniei de cale ferata Cluj – Oradea – Episcopia Bihor”, studiul de fezabilitate va fi finalizat in termen de o luna, la fel si pentru linia Arad-Caransebes.
 • Electrificarea si reabilitarea liniei de cale ferata Cluj – Coslariu” a primit aprobare acum doua luni, urmeaza sa demaram si studiul de fezabilitate.”, a adaugat directorul general adjunct al CFR SA (sursa).
 • informatii aditionale despre lucrari Bontida-Jucu si alte zone din judet (aici)

Vezi si:
Tren Metropolitan si Metrou – licitatie SF si PSF

Aeroport: gara CFR la aeroport?
Zona metropolitana (I): transport, mobilitate, accesibilitate

7 gânduri despre „Tren metropolitan?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s