Una dintre problemele de trafic (prezentate aici) atat de tranzit cat si local este pe Calea Baciului, in special de la intrarea in satul Baciu (dinspre Nadasel) si pana la sensul giratoriu cu strazile Corneliu Coposu (cea care duce spre gara) si Tudor Vladimirescu (cea care duce spre Taietura Turcului) [secundele 33-38 din clip]. Pe aceasta ruta circula zilnic (imagine PMUD~26.500 autoturisme .

Strada a fost reabilitata recent si s-a largit atat de mult cat a permis spatiul dar fluidizarea traficului in zona a fost nesemnificativa, traficul fiind la fel de anevoios. Chiar si dupa ce se va deschide portiunea de autostrada A3 de la Nadasel la Gilau (dupa cum arata licitatia podului peste Somes de la Gilau, doar in iarna 2017-2018) traficul in zona Baciu nu se va decongestiona decat intr-o mica masura. Mai mult, dupa terminarea autostrazii pana la vama Bors (orizont 2020-2021), traficul pe calea Baciului va creste substantial, traficul dinspre Ungaria nu va mai ajunge in Cluj prin Gilau/Manastur ci prin Nadasel/Baciu.

Este clar ca este nevoie de o centura a Baciului iar singura varianta viabila este la sud, deoarece la nord relieful si dezvoltarile imobiliare fac ca aceasta varianta sa fie aproape imposibila. Deci singura optiune ramasa este centura la sud [secundele 42-59 din clip]. Singurul lucru care mai trebuie clarificat este daca centura va merge chiar paralel cu calea ferata sau va merge la aproximativ 100m de ea, prin spatele depozitelor si cladirilor existente. De mentionat ca in zona Tetarom (la nord de padurea Hoia) au avut loc recent alunecari de teren, iar terenul chiar la baza dealului pare sa fie instabil. Probabil ca in aceasta zona centura o sa fie mai aproape de calea ferata unde terenul este plat si nu sunt riscuri de alunecari.

O mobilitate mai buna in zona ar duce si la cresterea competitivitatii zonei industriale vest prin atragere de noi investitii in zona, deci economia locala va avea de castigat. Tetarom I se poate dezvolta spre vest, iar zona Baciu Triaj se poate revitaliza (aici despre renovarea haltei Triaj si construirea uneia noi la Tetarom I).

Baciu centura Sud si Pasaj CFR Turcului
Baciu centura Sud si Pasaj CFR Turcului (suport Google maps, PMUD C10b, C10c)

A doua problema majora de trafic din zona este intersectia la nivel cu calea ferata a strazii Taietura Turcului in zona Tetarom I [secundele 05-30 din clip], harta Google aici. Zilnic se creeaza cozi interminabile de ambele parti ale caii ferate datorita barierei care se coboara (conform PMUD pag 27 si site-ului CFR) de 16 ori. In acea zona se preteza o trecere denivelata. Datorita faptului ca partea de sud a strazii T. Turcului este pe deal, o subtraversare ar creea o diferenta de nivel si mai mare si probabil ar costa mai mult. Varianta supratraversarii devine in acest caz mai potrivita, partea dinspre sud avand de castigat ca deja nivelul strazii este „ridicat” datorita dealului Hoia [secundele 24-29 din clip]. Probabil in zona va exista si un sens giratoriu deoarece sunt 5-6 drumuri in acea zona.

Avantajele

Avantajele pe care le-ar aduce cele doua proiecte sunt mai mult decat evidente atat in domeniul degajarii traficului dar si in plan economic.

Provocari:

  • ministerul transporturilor are in plan renovarea caii ferate, dar prioritatea este una scazuta
  • exproprieri in zona nordica a caii ferate pentru amenajarea pasajului
  • exproprieri pe ruta centurii
  • alegerea rutei optime pentru varianta sud
  • alegerea variantei optime de intersectie cu calea ferata in exteriorul satului Baciu
  • alinierea proiectului cu un eventual proiect de largire a strazii Taietura Turcului
  • continuarea acestor doua proiecte cu proiectul C10c din PMUD (drum paralel cu calea ferata intre Taietura Turcului si Gara Centrala)

Nota: cele doua imagini care apar in clip sunt luate din PMUD.

Update: 12.09.2017

Primaria scoate la licitatie SF pentru pasaj suprateran peste calea ferata din zona Taietura Turcului (sursa aici).

Update: 2018

Ianuarie: Primaria Cluj Napoca aloca 1 milion lei pentru SF pasaj suprateran peste calea ferata din zona Taietura Turcului (detalii).
Aprilie: Contract SF atribuit pentru 800.000 ron (detalii)

Din aceeasi categorie:
– Planse pasaj suprateran Taietura Turcului si pasaj subteran Marasti
Baciu: investitii propuse pentru 2018
– Traficul de tranzit: Cluj Napoca

Legatura DN1-A3 in zona Tureni (I)
Legatura DN1-A3 in zona Tureni (II)
Centura Floresti sud
A3: nod propus la Ciurila (DJ107R)?

3 gânduri despre „Baciu: centura sud si pasaj CFR la Taietura Turcului

  1. „În cazul pasajului suprateran de la Tăietura Turcului am început procedura pentru elaborarea Certificatului de urbanism şi vom demara studiile care ne vor spune pe unde va trece respectivul pasaj. Partea de avizare şi de obţinere a autorizaţiilor de construcţie reprezintă optzeci la sută din timpul până la care ele vor fi efectiv gata. Douăzeci la sută din timp reprezintă licitaţia pentru execuţie şi execuţia lui în sine. (Dan Tarcea)”
    http://radiocluj.ro/2017/02/23/solutii-pentru-fluidizarea-traficului-in-cluj-napoca-2/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s