Cartierul Manastur are doua probleme de trafic: traficul de tranzit pe arterele principale si cel local pe toate arterele. Aici vom aborda problema traficului local care poate sa fie imbunatatit prin crearea unor noi legaturi intre arterele principale pentru a scurta traseul care de obicei este unul sinuos datorita in special strazilor „arcuite” Parang si Mehedinti. Ce se poate realiza prin aceste rute de acces este o scurtare a timpului petrecut in trafic in interiorul cartierului prin scurtcircuitarea traseelor dar si o reducere a timpului de asteptare la intersectiile existente (la Big si la Petrom). Toate cele patru proiecte au lungimi reduse si cost de realizare foarte redus, facand din aceste proiecte niste „quick wins„.

  • BucegiPrimaverii: 100m [secundele 9-18 din clip]
  • MehedintiBucegi: 60m [secundele 18-29 din clip]
  • MehedintiParang: 330m [ secundele 29-39 din clip]
  • PrimaveriiAleea PutnaParang: 100m [secundele 39-50 din clip]

A: Ruta acces intre strada Bucegi si strada Primaverii

Vezi secundele 9-18 din clip
Pe harta se poate observa ca strazile paralele Primaverii (+Islazului) si Bucegi  au o portiune destul de lunga (680m) in care nu exista nici o strada de legatura. Acest fapt duce la o aglomerare a zonelor de capat, adica la intersectia strazii Primaverii cu strada Parang (la Petrom) si a strazii Islazului cu Mehedinti (la Big). Pentru a degaja aceste doua intersectii este nevoie de o ruta alternativa undeva intre aceste doua puncte. Locul propus este langa parking. Cel mai probabil datorita spatiului redus catre strada Bucegi, strada de legatura nu va putea sa aiba decat un sens. Ramane de vazut care optiune este cea mai buna, sau se poate opta spre optiunea alternativ: dimineata spre Primaverii, seara spre Bucegi. Daca totusi trebuie aleasa o singura varianta, cea catre Primaverii este de preferat deoarece ar da in sensul giratoriu de unde se poate merge in orice directie. Varianta spre Bucegi ar fi de folos doar celor care vin dinspre Bucium. Lungimea strazii ar avea undeva in jurul a 100m, deci costurile ar fi relativ mici.

B: Ruta acces intre strada Mehedinti si strada Bucegi

Vezi secundele 18-29 din clip
Similar cu primul exemplu aceeasi problema exista intre strazile Bucegi si strada Mehedinti. O legatura intre aceste doua strazi s-ar putea realiza cu o investitie minima in zona in care Mehedinti incepe sa se departeze de Bucegi. Zona de legatura ar avea doar in jurul a 60m, deci o investitie minima. Avantajul ar fi ca nu mai trebuie ocolit pana la intersectia Mehedinti-Bucegi. Daca se si coroboreaza cu punctul A de mai sus proiectul devine si mai eficient. Avantajul este similar cu cel de la punctul A. Ideea a fost prezentata si aici.

4 proiecte pt Manastur
4 proiecte pt Manastur (suport Google maps)

C: Ruta acces intre strada Mehedinti si strada Parang

Vezi secundele 29-39 din clip
Cele doua „semicercuri” ale cartierului Manastur, cel al strazii Parang si cel al strazii Mehedinti nu au legatura intre ele decat in zona de nord, adica prin strada Bucegi. O legatura similara este nevoie si la sud, mai ales daca in zona o sa apara si o legatura la viitoarea centura de sud a Clujului (undeva in zona rezervorului de apa de aici. O legatura Mehedinti-Parang in zona terenurilor de tenis ar ajuta foarte mult. Chiar daca nu se construieste acum, ar trebui ca primaria sa incerce sa planifice aceasta ruta de acces si eventual sa achizitioneze terenul, sau cel putin sa nu mai elibereaza autorizatii de constructie pe viitorul amplasament. Lungimea estimata este undeva in jurul a 330m. Proiectul ar mai impune si un podet peste paraul Calvaria.

D: Ruta acces intre strada Primaverii, aleea Putna si strada Parang

Vezi secundele 39-50 din clip
Strada Primaverii, aleea Putna si strada Bucegi se apropie la un moment dat foarte mult (50m si 50m) dar nu se intersecteaza. Astfel de exemplu de pe aleea Putna ca sa se ajunga pe Primaverii se va face un ocol de 700m desi strazile se afla la o distanta de 50m. La fel se intampla intre alea Putna si strada Parang. Aceste probleme se pot rezolva printr-o noua ruta de acces de numai 60+40=100m astfel unind cele trei strazi. Ramane de vazut daca exista loc pentru doua sensuri pe ambele sectiuni si daca este necesar de doua sensuri pe ambele sectiuni.

Vezi similar si:
Centura Baciu si pasaj Taietura Turcului
Parking auto la depou str. Lunii

2 gânduri despre „Trafic Manastur: 4 noi rute acces?

    1. Ok. Cred ca este mult mai constructiv daca veniti si cu argumente „de ce” sunt utopii, de ce nu sunt realizabile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s