Piste Biciclete Cluj Napoca
Piste Biciclete Cluj Napoca

Numarul si lungimea pistelor de biciclete din Cluj Napoca este intr-o usoara crestere, dar ritmul de crestere este unul foarte lent. Stiu ca prioritatea numarul unu pentru administratia locala este transportul public (benzi dedicate pentru autobuze, innoire parc auto), dar in paralel ar merita o atentie sporita si pentru pistele de biciclete, fie ele pentru relaxare (cum este cea de pe malul Somesului) fie ele pentru deplasare (cum sunt cele de pe strada Horea).

Lungimea si calitatea pistelor existente in Cluj Napoca difera de la caz la caz, si pentru ca nu am gasit in nici un loc informatie agregata despre toate pistele existente m-am hotarat sa fac eu un „recensamant video” al pistelor existente. In paralel voi incerca sa vin si cu cateva idei de interconectare a lor prin realizarea de noi piste biciclete (P). Click pe numele pistei (rosu) pentru a vizualiza clipul video cu traseul acelei piste.

Piste biciclete Cluj Napoca

 • Strada Horea, (H1) 1200m (2 x simpla) – pe fiecare parte a strazii Horea, si leaga Gara de piata Mihai Viteazu
 • Strada Baritiu, (B1) 450m + 280m (simpla) – pe fiecare parte a strazii Baritiu si leaga Parcul Central de zona pietei Mihai Viteazu.
 • Parcul Central (latura Somesului), (PC1) 750m (dubla) – leaga zona Baritiu (Opera Maghiara) de Cluj Arena
 • (P)Arena si Sala Polivalenta (latura Somesului, propusa), (AR1) 500m (dubla) – ar veni ca o legatura intre Parcul Central si Promenada Somes
 • Promenada Somes, (PS1) 1200m (dubla) – probabil cea mai frumoasa pista de bicicleta din Cluj, pleaca de la Sala Polivalenta si merge pana la Parcul Rozelor
 • Parcul Rozelor, (PR1) 750m (dubla) – circuit inchis in interiorul parcului Rozelor, se leaga de Promenada Somes
 • Strada Dorobantilor, (DO1) 1200m (simpla) – de la Tribunal si pana in apropierea parkingului din spatele Pietei Marasti. Se poate prelungi pana la Biblioteca Judeteana (vezi mai jos)
 • (P)Strada Dorobantilor (prelungire propusa), (DO2) 350m (simpla) – prelungire a pistei de mai sus pana in zona Bibliotecai Judetene
 • Strada Eroilor, (E1) 500m (dubla) – de la Teatru si pana la clopotul de pe eroilor. Se continua dupa Teatru cu cea de pe Dorobantilor (vezi mai sus) iar de la clopot s-ar putea continua pana la Hotel Melody cu cea de mai jos:
 • (P)Piata Unirii (est, propusa), (PU1) 350m (dubla) – legatura propusa intre clopot Eroilor si pana la Melody unde incepe cea de pe 21 Decembrie (vezi mai jos) sau s-ar putea continua pe strada Ferdinand pana la legatura cu Baritiu si cu Horea
 • Strada 21 Decembrie 1989, (D1) 550m (simpla/dubla) – de la intersectie cu Fedinand (la Hotel Melody) si pana la intersectie cu str. Constanta (regionala CFR)
 • Piata Cipariu, (C1) 450m (simpla) – inel aproape complet in jurul catedralei Capela Sfantul Iosif de la baza Caii Turzii. Are conexiune cu cea de pe str. Avram Iancu, si s-ar putea lega de cea de pe Eroilor printr-o pista intre Eroilor si zona Baba Novac (pe la Teatru), si s-ar putea lega de cea de pe Dorobantilor printr-o pista intre Tribunal si Cipariu (pe la Unitatea Militara).
 • Strada Avram Iancu, (A1) 1000m (dubla) – intre zona Baba Novac si strada Republicii. S-ar putea continua prin fata Casei de Cultura a Studentilor, prin fata Bibliotecii Centrale pana la primarie pe Motilor (vezi mai jos)
 • (P)Piata Lucian Blaga si strada Petru Maior (propusa), (LB1) 550m (dubla/simpla) – propunere continuare pista Avram Iancu + Republicii (vezi mai sus) pana la Primarie pe Motilor. Planurile primariei pentru implementare in 2018 aici (planse, simulare)
 • Strada Grigorescu, (G1) 1000m (2 x simpla, pe carosabil) – pe fiecare parte a strazii Grigorescu. Porneste din zona Grand Hotel Napoca, aproape de Parcul Central si ajunge pana aproape intersectia cu Taietura Turcului, de unde incepe pista Donath (vezi mai jos)
 • Strada Donath, (Dh) 700m (dubla) + 500m (dubla, pe carosabil) – porneste de la intersectia cu Taietura Turcului si se termina la intersectia cu strada Uliului de unde se continua pe carosabil inca 500m pana in zona TVR si Radio Cluj
 • Strada Observatorului, (O1) 450m (simpla) – porneste din zona statiei de autobuz Zorilor (unde intoarce linia 35) si merge pana in fata Spitalului de Recuperare. Trotuarul este lat si s-ar putea prelungi pana in zona caminelor Observator.

Benzi dedicate BUS & BIKE  Cluj Napoca

O lista completa a pistelor de biciclete din Cluj se gaseste aici.

Update: In 27 iulie 2018 a avut loc la CIIC o prezentare pe subiectul „Reamenajare Bulevardul 21 Decembrie 1989”, iar in partea de inceput s-a prezentat si urmatoarea imagine, unde se vad traseele de bicicleta existente si cele propuse:

Retea biciclete (conform prezentare Planwerk, iulie 2018)

Nota: cu timpul voi adauga si altele (existente sau propuse) si voi face update la aceasta pagina dar si la lista de youtube. Pentru update-uri puteti reveni la aceasta pagina sau puteti da „subscribe” la pagina de youtube pentru a ramane la curent cu ultimele informatii.

Din aceeasi categorie:
Legislatie biciclete
Flota Companiei de Transport in Comun
Zona Metropolitana Cluj (I) – Transport, mobilitate, accesibilitate

8 gânduri despre „Piste biciclete Cluj Napoca

 1. Mai exista o problema foarte mare, interconectarea pistelor este practic inexistenta, incep de nicaieri si se termina pe carosabil(!!!) iar siguranta biciclistilor e clar ca nu e una dintre prioritatile onor primariei Boc. Scuze, am vrut sa spun Cluj-Napoca dar ma astept ca si asta sa se schimbe in curand 😐

 2. Pista de biciclete pe Feleac (E81) ? La urcare sa se faca una ingusta ca sunt 2 benzi pt masini , dar la coborare e numai una si autobuzele/tirurile de abia iau curba ,apoi de prinzi o bicicleta de la iesirea din Feleacu pana la sensul giratoriu spre Faget tot dupa el mergi si iuteala maxima e 20…30km/h in funtie de curajul biciclistului ,asta toti cei 5km ca desii sunt alveole si banda secundara (la firma cu piatra) ,biciclistii nu te lasa sa treci iar demarcarea sensurilor e cu linie continua si carnet posesezi decat 1 .
  La faze de astea ,mergi cu grija in fata lui si la prima denivelare in asfalt pui o frana la maxim ,masinile au ABS dar bicicleta cu ABS nu prea . Urmarea e un biciclist ornament pe porbagaj – daca s-a cerut…

 3. E nevoie de o pista de biciclete dus-intors si pe A.Vaida Voievod, e dezastru, nu poti ajunge la Iulius Mall cu bicicleta din marasti fara sa intrii pe carosabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s