Comparatie buget general Cluj-Napoca (in milioane RON)
Comparatie buget general Cluj-Napoca (in milioane RON)

Zilele trecute s-a pus in dezbatere publica proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017. Documentul, impreuna cu lista obiectivelor de investitii se gaseste aici si are ~100 de pagini. Cei interesati pot sa urmareasca detaliile descrise in document, dar noi vom face o comparatie cu bugetele propuse la inceputul anilor precedenti (nu vom lua in calcul executia bugetara si nici rectificarile de buget), si anume pentru:

 • Venituri (cat se preconizeaza sa intre in visteria orasului)
 • Excedentul anilor precedenti (bani necheltuiti din anii precedenti)
 • Cheltuieli preconizate pentru 2017 si este compus din:
  • Cheltuieli de functionare (cheltuielile preconizate pentru functionarea administratiei)
  • Cheltuieli pt. dezvoltare (cheltuielile preconizare pentru investitii)

Suma disponibila pentru cheltuieli generale este compusa din venituri generale plus excedent.  Aceasta valoare va fi folosita pentru cheltuieli functionare si pentru cheltuieli investitii.

 • Veniturile reprezinta bani care intra in visteria municipalitatii. Sursele acestor venituri sunt multiple: taxe si impozite locale, impozit pe venit, impozit pe profit, sume defalcate din TVA si alte surse.
 • Excedentul din anii precedenti de obicei nu se datoreaza faptului ca s-au facut investitii eficient economic (avantajoase) in anii precedenti sau ca au fost cheltuieli de functionare mai mici decat s-a preconizat initial, ci de obicei acest excedent vine din nerealizarea investitiilor propuse. Deci un excedent mare (bani ramasi necheltuiti) nu inseamna neaparat un lucru bun, ci mai degraba inseamna investitii amanate (din anii precedenti pe anul curent).
 • Cheltuielile de functionare reprezinta cheltuielile cu salariile functionarilor, cu bunuri si servicii (curent, apa, canal, telefon, internet, transport, etc) cu cheltuielile de intretirene parcuri, strazi, autobuze, etc.
 • Cheltuielile pt. dezvoltare reprezinta cheltuielile cu investitiile in diferite obiective: drumuri, poduri, centuri ocolitoare, parking-uri, autobuze, cladiri administrative, crese, scoli, spitale, sisteme IT, etc.

Trendul graficului pentru venituri este in principiu unul usor in crestere, iar pentru 2017 se preconizeaza cele mai mari venituri de pana acum (1041 milioane Ron), cu ~9% mai mari decat in 2016, dar doar cu ~1-3% fata de 2014-2015.

Din pacate si cheltuielile de funcitonare au un trend ascendent, dar problema este ca trendul este mai abrupt, adica spre deosebire de venituri care cresc „lent”, cheltuielile de functionare cresc mai „abrupt”, adica cu ~18% fata de 2016 (in timp ce veniturile cresc doar cu ~9%). Alt exemplu este ca in 2013 raportul venituri / cheltuieli functionare era de aproximativ 3/2 (900/591). In 2017 insa avem un raport de aproximativ 10/9 (1041/907). Ingrijorator este si faptul ca bugetul pentru investii are o fluctuatie destul de mare iar trendul nu este unul imbucurator. In ultimii 3 ani a fost in scadere, iar mica crestere prognozata pentru 2017 ne va aduce doar la nivelul din 2015. De asemenea se poate observa ca in anii in care veniturile au scazut (2013, 2016) a scazut si bugetul pentru investitii (nu este anormal, dar nici motiv de bucurie).

Nota: documentele originale se pepagina primariei aici. Documentul excell cu agregarea datelor, tabelele si graficele il gasiti aici.

Din aceeasi categorie:
– Buget transporturi Cluj Napoca: Analiza multianuala
– Cluj Napoca 2018: Investitii propuse pentru mobilitate
Alocari PNDL 2

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s