Alocari PNDL 2: Regiunea Centru
Alocari PNDL 2: Regiunea Centru

Similar analizei pentru Regiune de Nord-Vest (vezi aici) am sintetizat datele Planului National de Dezvoltare Locala (2017-2020) si pentru Regiunea Centrala care cuprinde judetele: Alba, Mures, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita. Am luat fiecare judet in parte si am extras alocariile banilor pe domenii pentru a vedea care sunt prioritatile acelui judet cu privire la cele sapte domenii: transport, canalizare, apa potabila, educatie, sanatate, iluminat public, reabilitare cladiri administrative:

Alba
Alba

Mures
Mures

Sibiu
Sibiu

Brasov
Brasov

Covasna
Covasna

Harghita
Harghita

In graficele de mai sus se pot vedea procentele (in bani) alocate fiecarui domeniu, dar si numarul de proiecte per domeniu. Cateva observatii:

  • proiectele de transport (construire/reabilitare poduri si podete, asfaltari strazi, drumuri comunale si judetene) sunt in comparatie cu celelalte printre cele mai scumpe. In medie un proiect de transporturi are costuri de aproximativ 6.2 milioane lei. Transporturile au avut din nou prioritatea numarul unu pentru toate judetele, alocand cele mai mari procente (43-68%), chiar mai mult decat judetele din regiunea Nord-Vest (40-58%). In top sunt Alba si Covasna care au alocat peste 65%.
  • proiectele de canalizare (infiintare/extindere retea de canalizare, statii epurare) sunt din nou cele mai scumpe, chiar mai scumpe decat cele din transport cu costuri de aproximativ 7 milioane lei mult mai scumpe decat cele de apa potabila (infiintare/extindere retea apa potabila, statii de purificare) care costa in medie cam 4.1 milioane lei. Proiectele de canalizare au avut aceeasi prioritate (a doua) pentru toate judetele, care au alocat intre 12 si 38 procente. Proiectele pentru apa potabila ocupa locul al treilea pentru trei judete si locul al patrulea pentru celelalte trei judete (cu alocari intre 3 si 12 procente).
  • proiectele de educatie (infiintare/extindere/renovare cresa, gradinita, scoala sau liceu, dotari material didactic, anvelopa termica, incadrare in normele ISU) sunt mult mai ieftine prin comparatie, media unui astfel de proiect fiind de aproximativ 1.7 milioane lei. Prioritatea numarul trei sau patru, judetele au alocat intre 5 si 15 procente.
  • similar si cele din sanatate (infiintare/reabilitare/modernizare dispensare medicale, centre medicale sau centre stomatologice, dotari spital) sunt mai ieftine, media unui proiect fiind de aproximativ 1.2 milioane lei. Cu exceptia Sibiului care a alocat 7%, restul judetelor au alocat sub 2%.
  • costul iluminatului public (creere, extindere retea) este cel mai mic, in medie de aproximativ 0.4 milioane lei. Numarul proiectelor de acest fel este unul foarte scazut, doar judetuele Cogasna si Harghita alocand 1 respectiv 2%.
  • reabilitarea cladirilor administrative (in principal primarii) costa in medie 1.4 milioane lei per proiect. Din nou doar Covasna, Harghita si de aceasta data si Mures au alocat bani, dar sub 2%.

Nota: valorile de mai sus sunt doar niste valori medii calculate la intreaga regiune de dezvoltare si scopul lor este doar de a prezenta o imagine de ansamblu. De exemplu media pentru transporturi este de 6.2 milioane lei per proiect, dar exista proiecte si sub 1 milion (poduri peste vai de mici dimensiuni, asfaltari pe segmente scurte de drum comunal sau strazi secundare). De asemenea exista si proiecte foarte mari alocate consiliilor judetene ce trec de 100 milioane lei (proiecte de reabilitare drumuri judetene pe distante lungi).

Surse:
– Alocare PNDL 2 (Ministerul Dezvoltarii)

Din aceeasi categorie:
– Alocari PNDL 2: Judetul Cluj
– Alocari PNDL 2: Nivel national
 Alocari PNDL 2: Regiunea de Nord-Vest
Alocari PNDL 2: Regiunea Vest
– Buget transporturi Cluj Napoca: Analiza multianuala
– Buget general Cluj Napoca: Analiza multianuala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s