Alocari PNDL 2: Regiunea de Vest
Alocari PNDL 2: Regiunea de Vest

Similar analizei pentru Regiune de dezvoltare Nord-Vest (vezi aici) si a celei pentru Regiunea de dezvoltare Centru (vezi aici) am sintetizat datele Planului National de Dezvoltare Locala (2017-2020) si pentru Regiunea de dezvoltare Vest care cuprinde judetele: Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin. Am luat fiecare judet in parte si am extras alocariile banilor pe domenii pentru a vedea care sunt prioritatile acelui judet cu privire la cele sapte domenii: transport, canalizare, apa potabila, educatie, sanatate, iluminat public, reabilitare cladiri administrative:

Arad
Arad

Timis
Timis

Hunedoara
Hunedoara

Caras-Severin
Caras-Severin

In graficele de mai sus se pot vedea procentele (in bani) alocate fiecarui domeniu, dar si numarul de proiecte per domeniu. Cateva observatii:

  • proiectele de transport (construire/reabilitare poduri si podete, asfaltari strazi, drumuri comunale si judetene) sunt in comparatie cu celelalte cele mai scumpe. In medie un proiect de transporturi are costuri de aproximativ 7.2 milioane lei. Transporturile au avut din nou prioritatea numarul unu pentru toate judetele, alocand cele mai mari procente (47-60%), chiar mai mult decat judetele din regiunea Nord-Vest (40-58%). In top sunt Caras-Severin si Hunedoara care au alocat peste 58%.
  • proiectele de canalizare (infiintare/extindere retea de canalizare, statii epurare) costa in medie putin sub cele din transport cu costuri de aproximativ 7 milioane lei mult mai scumpe decat cele de apa potabila (infiintare/extindere retea apa potabila, statii de purificare) care costa in medie cam 5.4 milioane lei. Spre deosibire de Regiunile Centru si Nord-Vest, unde canalizarea si apa potabila aveau prioritatile numarul doi si trei, aici nu au mai avut o prioritate uniforma pentru toate judetele regiunii. Gasim pentru canalizare prioritatea nr 3, 3, 2, si 2, iar pentru apa potabila prioritatile 4, 2, 4, 3. Pentru canalizare s-au alocat intre 10% si 18%, iar pentru apa potabila intre 7% si 21%.
  • proiectele de educatie (infiintare/extindere/renovare cresa, gradinita, scoala sau liceu, dotari material didactic, anvelopa termica, incadrare in normele ISU) sunt mai ieftine prin comparatie, media unui astfel de proiect fiind de aproximativ 2.1 milioane lei. Pentru Arad a fost prioritatea numarul 2 cu 25% fonduri alocate, locul trei pentru Hunedoara cu 14 % si locul 4 pentru Timis si Caras-Severin cu 13 respectiv 8%.
  • similar si cele din sanatate (infiintare/reabilitare/modernizare dispensare medicale, centre medicale sau centre stomatologice, dotari spital) sunt mai ieftine, media unui proiect fiind de aproximativ 2.4 milioane lei. Cu exceptia Aradului care a alocat 8%, restul judetelor au alocat sub 3%. De mentionat ca Arad a fost singurul judet care a alocat bani prin proiecte depuse de Consiliul Judetean si domeniului sanatatii, restul judetelor alocand doar domeniului transporturilor (reabilitari drumuri judetene). De aici si procentul ridicat de 8%, fara acele proiecte si acest judet ramanea tot la 1-2% alocate sanatatii.
  • costul iluminatului public (creere, extindere retea) este cel mai mic, in medie de aproximativ 0.7 milioane lei. Numarul proiectelor de acest fel este unul foarte scazut, doar judetul Hunedoara a alocat 2%, restul judetelor sub aceasta valoare.
  • reabilitarea cladirilor administrative (in principal primarii) costa in medie 1.1 milioane lei per proiect. Alocarea a fost de maxim 1% pentru fiecare judet.

Nota: valorile de mai sus sunt doar niste valori medii calculate la intreaga regiune de dezvoltare si scopul lor este doar de a prezenta o imagine de ansamblu. De exemplu media pentru transporturi este de 7.2 milioane lei per proiect, dar exista proiecte si sub 1 milion (poduri peste vai de mici dimensiuni, asfaltari pe segmente scurte de drum comunal sau strazi secundare). De asemenea exista si proiecte foarte mari alocate consiliilor judetene ce trec de 100 milioane lei (proiecte de reabilitare drumuri judetene pe distante lungi).

Surse:
– Alocare PNDL 2 (Ministerul Dezvoltarii)

Din aceeasi categorie:
– Alocari PNDL 2: Judetul Cluj
– Alocari PNDL 2: Nivel national
 Alocari PNDL 2: Regiunea de Nord-Vest
– Alocari PNDL 2: Regiunea Centru
– Buget transporturi Cluj Napoca: Analiza multianuala
– Buget general Cluj Napoca: Analiza multianuala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s