Alocari PNDL 2: Regiunea de Nord-Est
Alocari PNDL 2: Regiunea Nord-Est

Similar analizei pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (vezi aici), a celei pentru Regiunea de dezvoltare Centru (vezi aici) si pentru Regiunea de Vest (vezi aici) am sintetizat datele Planului National de Dezvoltare Locala (2017-2020) si pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est (Moldova) care cuprinde judetele: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui. Am luat fiecare judet in parte si am extras alocariile banilor pe domenii pentru a vedea care sunt prioritatile acelui judet cu privire la cele sapte domenii: transport, canalizare, apa potabila, educatie, sanatate, iluminat public, reabilitare cladiri administrative:

Suceava

Botosani

Neamt

Iasi

Bacau

Vaslui

In graficele de mai sus se pot vedea procentele (in bani) alocate fiecarui domeniu, dar si numarul de proiecte per domeniu. Cateva observatii:

  • proiectele de transport (construire/reabilitare poduri si podete, asfaltari strazi, drumuri comunale si judetene) pentru aceasta regiune nu sunt cele mai scumpe, cum erau in celelalte regiuni. In medie un proiect de transporturi are costuri de aproximativ 6.5 milioane lei. Transporturile au avut din nou prioritatea numarul unu pentru toate judetele, alocand cele mai mari procente (33-68%), chiar mai mult decat judetele din regiunea Nord-Vest (40-58%). In top sunt Neamt si Vaslui care au alocat 60% respectiv 68%.
  • proiectele de canalizare (infiintare/extindere retea de canalizare, statii epurare) costa in medie aproximativ 8.1 milioane lei ocupand locul doi imediat dupa cele de apa potabila (infiintare/extindere retea apa potabila, statii de purificare) care costa in medie cam 8.5 milioane lei. Spre deosibire de Regiunile Centru si Nord-Vest si Vest, unde canalizarea si apa potabila aveau prioritatile numarul doi si trei, aici nu au mai avut o prioritate uniforma pentru toate judetele regiunii. Cu valori cuprinse intre 8% si 23% ambele categorii se regasesc de obicei ca si prioritatea numarul 2 si 3 sau 3 si 4.
  • proiectele de educatie (infiintare/extindere/renovare cresa, gradinita, scoala sau liceu, dotari material didactic, anvelopa termica, incadrare in normele ISU) sunt mai ieftine prin comparatie, media unui astfel de proiect fiind de aproximativ 1.5 milioane lei. Aceasta regiune a alocat cele mai mari procente pentru educatie, comparativ cu celelalte regiuni. Avem trei judete cu alocari peste 20% si doar unul sub 10%. De asemenea numarul de proiecte per judet este unul mare, avand judete cu 122, 127 si 144 de proiecte axate pe educatie.
  • similar si cele din sanatate (infiintare/reabilitare/modernizare dispensare medicale, centre medicale sau centre stomatologice, dotari spital) sunt mai ieftine, media unui proiect fiind de aproximativ 1.7 milioane lei. Cu exceptia judetului Neamt care a alocat 9%, restul au alocat maxim 5%, cu Bacau si Botosani alocand chiar sub 3%.
  • costul iluminatului public (creere, extindere retea) este cel mai mic, in medie de aproximativ 0.3 milioane lei. Numarul proiectelor de acest fel este unul foarte scazut toate judetele alocand sub 1%.
  • reabilitarea cladirilor administrative (in principal primarii) costa in medie 0.9 milioane lei per proiect. Se aloca sub 1% pentru fiecare judet.

Nota: valorile de mai sus sunt doar niste valori medii calculate la intreaga regiune de dezvoltare si scopul lor este doar de a prezenta o imagine de ansamblu. De exemplu media pentru transporturi este de 6.5 milioane lei per proiect, dar exista proiecte si sub 1 milion (poduri peste vai de mici dimensiuni, asfaltari pe segmente scurte de drum comunal sau strazi secundare). De asemenea exista si proiecte foarte mari alocate consiliilor judetene ce trec de 100 milioane lei (proiecte de reabilitare drumuri judetene pe distante lungi).

Surse:
– Alocare PNDL 2 (Ministerul Dezvoltarii)

Din aceeasi categorie, alocari PNDL 2:
Judetul Cluj
Nivel nationalRegiunea de Nord-VestRegiunea Centru, Regiunea Vest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s