Indrumar pentru primari

<Expertii UrbanizeHub au realizat un ghid numit „Indrumar pentru Primari” care exemplifica bunele practici implementate si se adreseaza primarilor, reprezentantilor societatii civile, firmelor private, ONG-urilor sau simplilor cetateni, cu scopul de a dialoga facil cu administratiile locale si pentru sustinerea proiectelor concrete de dezvoltare locala.>

O lectura usoara si pe intelesul tuturor, chiar si a simplilor cetateni fara background in politica sau administratie (cum sunt si eu) contine urmatoarele capitole: Fundamente, Prioritati, Ierarhii si Concluzii.

In capitolul „Fundamente” sunt mentionate cateva concepte de baza ca: descentralizarea, viziunea (dand ca exemplu Barcelona), strategia, PUG-ul (planul urbanistig general) si capacitatea de a le pune in practica.

Capitolul principal este cel al „Prioritatilor” dovada fiind faptul ca se intinde pe mai mult de doua treimi din numarul total de pagini. In viziunea autorilor, prioritatile oricarui primar ar trebui sa fie urmatoarele:

 1. Investitii – „nu conteaza cat ciment toarna o primarie, daca nu are un sector privat puterni, nu va avea dezvoltare
 2. Fonduri Europene – „fondurile europene reprezinta o oportunitate critica pentru administratiile locale din Romania
 3. Educatie – „in ceea ce priveste dinamismul local, unul din cele mai importante avantaje comparative ale unei localitati este forta de munca
  • crese
  • gradinite
  • ciclul primar-gimnazial-liceal
  • ciclul universitar
  • invatamant profesionist
 4. Calitatea vietii – „calitatea vietii joaca un rol foarte important pentru oameni, uneori mai important decat un loc de munca bine platit
  • reabilitarea centrelor istorice si civice
  • regenerarea urbana a cartierelor de blocuri
  • spatiile verzi
  • managementul deseurilor
  • iluminatul public
  • serviciile de sanatate
  • infrastructura si oferta de evenimente sportive si culturale
  • calitatea locuirii
  • solutiile de tip Smart City si serviciile publice online
  • adaptarea la schimbarile climatice si riscurile naturale
  • cainii comunitari si serviciile pentru animalele de companie
 5. Conectivitate „o buna conectivitate este esentiala pentru o localitate – localitatile cele mai sarace din Romania tind sa fie prost conectate”
 6. Social „oricat de dezvoltata ar fi o localitate, nu este cu adevarat dezvoltata daca isi lasa parte din cetateni in urma”

[sarcasm]
Eu personal vroiam sa vad cel putin pe locul 2 niste festivaluri cu mici si bere gratis, si macar cateva hectare de panselute … replantate anual
[/sarcasm].

Urmatorul capitol prezinta cateva „Ierarhii” ale administratiilor locale din Romania.

La final autorii trag cateva „Concluzii„, iar ultima pagina arata asa:

Acest Indrumar nu este nici o analiza stiintifica, nici o lista exhaustiva a ceea ce trebuie facut pentru a dezvolta o localitate. Documentul isi propune in primul rand sa umple un gol. Importanta localului pentru dezvoltarea nationalului nu este inca o realitate bine inteleasa de cetateni si de factorii de decizie in Romania.

Deciziile luate la nivel local au o importanta vitala pentru modul in care se va dezvolta tara in anii urmatori. Decizia unui roman de a sta in tara sau a se muta in strainatate tine foarte mult de optiunile pe care i le ofera localitatile din Romania; decizia unui investitor de a veni in Romania tine de oferta de forta de munca, resurse si infrastructura de la nivel local; inovatia si progresul necesita interactiunea intre mai multi actori la nivel local.

Localitatile din Romania sunt deja intr-o competitie interna si internationala pentru oameni, investitii si resurse. Din pacate, majoritatea nu constientizeaza acest lucru. Si, cu cat le va trebui mai mult sa se dumireasca, cu atat vor pierde mai mult.”

Indrumarul il puteti downloada gratis de aici.

Vezi si : Alegeri locale 2016: statistica PRIMARI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s