Prezentul text doreste sa fie un ghid introductiv despre administratia locala, un punct de plecare pentru cei ce doresc sa inteleaga cum funtioneaza ea.

Exista doua nivele ale administratiei publice locale: administratia de la nivelul oraselor si comunelor (reprezentata prin Consiliul Local si Primar) si administratia de la nivelul judetului (reprezentata prin Consiliul Judetean si Presedintele CJ).

Teorie

Probabil cel mai simplu este sa incepeti cu succinta descriere de pe site-ul nereprezinta.ro. Aici veti gasi cateva pagini de informatie despre Consiliul Local, rolul lui, atributiile sale, comisiile de specialitate (exemplu Cluj), regulament de functionare, dar si informatii despre primar, viceprimar si secretar. De asemenea sumarizarea acestor aspecte gasiti si in acest clip video si in acest clip video, cu mentiunea ca doar Bucurestiul are mai multe consilii (de sector) si unul general, restul UAT-urilor au doar un consiliu si un primar.

O lectura putin mai lunga (90 pagini), este cartea/brosura despre care am facut deja o recenzie, intitulata Indrumar pentru primari. Pentru detalii cititi recenzia din link.

Asociatia Pro Democratia a publicat cateva brosuri pe aceasta tema: Administratia Publica Locala – instructiuni de utilizare (in special pag. 9-17), Ghidul consilierului local (I)Ghidul consilierului local (II).

Personal nu am intrat in asa mare detaliu, dar pentru cei interesati, cautati cartea aceasta: Legislatia administratiei publice locale. Cartea prezinta legi, hotariri de guvern, ordonante de guvern aplicabile in domeniul administratiei locale.

Zi de zi

De asemenea va recomand sa ii urmariti pe Facebook pe urmatorii, deoarece aduc constant informatii din interior:

 • Ciprian Ciucu – consilier general al Primariei Municipiului Bucuresti (PNL)
 • Dan Masca – presedintele Partidul Oamenilor Liberi (cu 3 consilieri locali in Targu Mures) (POL). De asemenea informatii despre administratia locala se gasesc informatii aici. O analiza foarte buna despre cheltuielile obligatorii vs. cheltuieli facultative gasiti aici.
 • Andrei Postolache – consilier local al Primariei Municipiului Iasi (Pentru Iasi / USR). Interesante sunt si rapoartele de sedinta de aici.
 • Cristian Ghinghes – cosilier local al Primariei Bacau (independent). Are si un blog unde aduce informatii despre administratia locala din Bacau.
 • pentru Bucuresti gasiti informatii utile pe site-ul: USR Bucuresti
 • cautati lista consilierilor locali din comuna/orasul/sectorul care va intereseaza, iar mai apoi cautati-le profilele pe FB, vedeti care posteaza informatii pertinente indiferent de culoarea politica (exemplu Cluj, exemplu Tg.Mures, exemplu Iasi)

Lunar

De asemenea va recomand sa cautati pe site-ul primariei si sa cititi:

 • Proiectele de Hotarare propuse pentru sedintele consiliului local (exemplu Cluj). In mod normal acestea apar pe site-ul primariei cu cateva zile inaintea sedintei.
  Va recomand sa le cititi inainte de sedinta consiliului local. Ele reprezinta proiectele ce se vor dezbate si se vor vota la urmatoarea sedinta (de exemplu daca sa se mareasca impozitele locale).
 • Dupa ce le-ati citit, efectiv sa mergeti la o sedinta de consiliu local (ele sunt de obicei spre sfarsitul lunii, sunt publice, cu acces liber si gratuit cetatenilor – mai putin la Bucuresti unde vad ca e o semi-dictatura si este mai greu sa intri la sedinta). Daca nu reusiti sa mergeti, pentru ca sunt in timpul zilei (eh, lumea mai si lucreaza) le puteti urmari online live sau ulterior, de obicei ele fiind inregistrate (exemplu Cluj).
 • Dupa cateva zile dupa sedinta apare si minuta sedintei (procesul verbal), asa ca daca nu ati reusit sa mergeti aveti ocazia sa cititi transcriptul sedintei (exemplu Cluj)
 • Propunerile adoptate devin Hotarari de Consiliu Local si le puteti vedea pe site-ul primariei (exemplu Cluj)
 • Pentru cele de sus de la nivelul unui municipiu/comuna, veti gasi elemente similare si la nivelul judetului si anume la Consiliul Judetean, cu exemple pentru Judetul Cluj:

Mobilitate

Important pentru orasele mari (poli de crestere), este si „Planul de Mobilitate Durabila” (linkul este pentru Cluj, pentru restul oraselor – google it). De mentionat ca nu toate orasele au un asemenea document.

Bugete

Un aspect foarte important atat la nivel municipal/comunal cat si la nivel judetean este bugetul. Elementele de interes sunt bugetul anual (propus si votat la inceputul anului) si rectificarile de buget (schimbari pe buget din timpul anului – de exemplu luam bani ramasi de la asfaltari si dam la spitale). Exemplu de pe site-ul primariei Cluj Napoca puteti vedea aici.
O comparatie multianuala pe bugetul general al municipiului Cluj Napoca gasiti aici, iar o comparatie multianuala pe bugetul de Transporturi Cluj Napoca gasiti aici.

Pentru a putea intelege mai bine documentele de buget (de obicei au zeci, daca nu sute de pagini), probabil ca v-ar ajuta sa intelegeti prima data cum este realizat si structurat un buget si nu ar strica sa frunzariti cateva capitole din urmatoarele doua carti:

Informatii interesante, statistici bugete, gasiti si pe banipublici.ro, care are si o sectiune de educatie, unde sunt informatii despre bugetele locale, judetene si de stat.

Strategii

Si daca nu v-am plictisit pana acum mai vin cu cateva informatii bonus: la nivel de municipiu/comuna/zona metropolitana si judet exista (sau ar trebui sa existe) strategii de dezvoltare. Mai jos cateva exemple pentru zona Cluj, si o sa le enumar incepand de la cele care se ocupa de o zona mare (Regiunea de dezvoltare Nord-Vest) pana la cele pentru o zona mai mica, cum ar fi municipul Cluj Napoca:

Proiecte

De asemenea puteti citi si cateva dintre proiectele propuse de anumite partide:

Alte linkuri utile:

Articole similare:
– Ghid: cum se citeste documentul unui buget local
– Ghid: cum sa citesti executia bugetara a unui oras

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s