Similar recenziei cartii „Indrumar pentru Primari” am zis sa incerc una si pentru ceva mai „interactiv”, pentru o pagina web care prezinta informatii, dar si lasa utilizatorul sa „se joace” cu ele. Initial avem in plan sa va prezint alt proiect (il las pentru alta data), dar echipa care se ocupa de Open Budget a lansat recent varianta pentru bugetul din 2018, si am schimbat putin planul. Dar decat sa va plictisesc eu, mai bine va las sa urmariti clipul de mai sus si sa cititi textul lui Claudiu Nasui (Project Manager de proiect):

Ministerul finanțelor prezintă anual bugetul sub forma a mii de pagini de tabele care necesită o muncă și o înțelegere specializată pentru a fi înțelese. Oamenii sunt astfel descurajați să înțeleagă gestionarea banilor lor, ceea ce duce la mai multă opacitate din partea autorităților și deci mai multe posibilități de corupție și risipă. Astfel, până când și oameni informați care se interesează de soarta politică a țării lor nu cunosc informații simple despre bugetul statului. De exemplu, câți oameni știu care este ministerul care cheltuie cel mai mulți bani? Sau care sunt principalele surse de finanțare ale statului român? Și este normal să nu știe. Ministerul Finanțelor afișează o falsă transparență. A publica mii de pagini de tabele nu înseamnă să faci accesul la informații mai ușor […]

Pe OpenBudget.ro găsiți informații despre veniturile și cheltuielile din cele șase bugete centrale ale statului român:

  • bugetul de stat,
  • bugetul asigurărilor sociale de stat,
  • bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate,
  • bugetul asigurărilor pentru șomaj,
  • bugetul fondurilor externe nerambursabile și
  • bugetul activităților finanțate din venituri proprii.

Tot acolo orice utilizator poate să navigheze prin cheltuielile statului căutând la nivel de minister/agenție, la nivel de destinație a fondurilor dar și de natura ale lor. De exemplu puteți vedea cât va cheltui MAI pe bunuri și servici întrebuințate pentru ordine publică. În plus, fiecare utilizator poate să modifice alocările bugetare efective pentru a construi o variantă proprie a bugetului statului, adică pentru a simula veniturile modificate am folosit o curbă Laffer.

M-am jucat si eu pe acest site anul trecut, pe varianta bugetului din 2017 si acum pe cel din 2018. Este foarte simplu de folosit si intuitiv, cele patru zone ale ecranului (descrise in clipul video) fiind usor de inteles. Mai mult decat clipul video si descrierea lui Claudiu, as adauga doar urmatoarele: pe pagina, se poate observa in zona din stanga jos diferenta majora intre restul anilor si anul 2018, de cand s-au trecut contributiile de la angajator la angajat. Mai jos aveti linkuri catre paginile dedicate fiecarui buget de dupa 2013:

Vezi si: Recenzie web statisticiromania.ro

Un gând despre „OpenBudget.ro (prezentare bugete nationale)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s