Proiect Parc Feroviarilor
Proiect Parc Feroviarilor – varianta castigatoare

In data de 29 mai 2018 a avut loc anuntarea castigatorilor concursului international de solutii de arhitectura „Reabilitarea peisagera si reactivarea Parcului Feroviar Cluj Napoca” (harta). Competitia a fost lansata oficial pe data de 4 aprilie 2018 de Primaria Cluj-Napoca in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR). Concursul a fost unul international, fiind invitati sa participe specialisti din Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.

Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune solutii in vederea reabilitarii peisagere si reactivarii Parcului Feroviar Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

”Corelarea Parcului Feroviarilor cu Parcul Farmec, cu Parcul Armatura si cu raul Somes reprezinta exact ceea ce noi ne asteptam: calitate si integrarea spatiului urban. Mentionam faptul ca si noi am facut eforturi pentru a aduce Parcul Feroviarilor in patrimoniul orasului, pentru a-l putea deschide acestui concurs de solutii si multumesc inca odata juriului, specialistilor, societatii civile pentru interesul constant pe care l-a aratat si il arata pentru revitalizarea spatiilor publice. Pentru ca doar impreuna societatea civila, specialisti si autoritate publica putem sa gasim cele mai bune solutii pentru comunitatea noastra.”, a precizat primarul.

In urma deliberarilor juriului a fost selectate ca proiect castigator lucrarea realizata de ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L. (autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olanescu, arh. Anamaria Olanescu, arh. Anda Gheorghe, colaboratori specialitati: structura – ing. Ovidiu Rusu, peisagistica – ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan, constructii hidrotehnice – ing. Monica Gheorghe).

Castigatorul concursului a obtinut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimata a contractului de proiectare in valoare de 555.450 RON, fara TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 RON, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 RON.

Printr-o zonificare complexa si ierarhizata, se propun patru “fasii functionale” cu grade diferite de utilizare si multiple scenarii posibile.

Proiectul pune in valoare cele doua zone existente de acces prin crearea a doua “porti” marcate subtil. Se apreciaza descoperirea de noi posibilitati de acces in zona de est si accesibilizarea zonei malului opus al raului.”

Proiect Parc Feroviarilor (premiul II)
Proiect Parc Feroviarilor (premiul II)

Premiul II a fost desemnat pentru S.C. ATELIER MASS S.R.L. (autori principali: Atelier Mass, Metapolis, Ana Horhat), iar premiul III a fost adjudecat de echipa BIA Serban Daniel Lucian / Daniel Serban (autori principali: Andrei Bacosca, Ruxandra Grigoras, Lazar Csaba, Madalina Perju, Daniel Serban, colaboratori specialitati: Diana Cota – peisagist). [Sursa: comunicat de presa primarie]

Proiect Parc Feroviarilor (premiul III)
Proiect Parc Feroviarilor (premiul III)

Istoric preluare Parc Feroviarilor:

  • 2014 octombrie – Primaria accepta sa i se predea parcul si doreste sa il amenajeze
  • 2015 octombrie – Compania Nationala de Cai Ferate si-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului respectiv
  • 2016 iulie – se reiau tratativele de preluare a parcului
  • 2017 iulie – Guvernul adopta HG

Vezi si:
Reamenajare Cetatuia – proiecte castigatoare

Planse Parcul Tineretului – Padurea Clujenilor
Turnul pompierilor – proiect castigator
Reamenajare străzi: R. Ferdinand, Tipografiei, E. Zola, S. Puscariu, Piateta I. Cuza

Un gând despre „Reamenajare Parcul Feroviarilor – proiect castigator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s