Centura Metropolitana Cluj Napoca
Centura Metropolitana Cluj Napoca (sursa: API)

Primaria Cluj Napoca a alocat anul acesta pt. Studiu Fezabilitate Centura Metropolitana suma de 5.440.000 lei (vezi detalii aici), iar Primaria Floresti 500.000 lei (vezi detalii aici). Licitatia inca nu s-a incheiat, iar derularea studiului va dura aproximativ doi ani. Daca anul aceasta (2018) se finalizeaza licitatia pentru SF, in cel mai bun caz licitatia pentru executie se va incheia in a doua jumatate a anului 2020, iar lucrarile vor incepe in cel mai bun caz in primavara-vara lui 2021. Asa ca vom mai avea mult de asteptat pana sa putem circula pe aceasta centura, asta chiar daca se aliniaza planetele si nu vor exista probleme, iar termenul de 2023-2024 in acest moment pare realist.

Dar totusi sa vedem in mare pe unde va trece centura si ce conexiuni se preconizeaza ca va avea. ATENTIE, schitele sunt doar de principiu si cel mai probabil se vor schimba la finalul SF-ului, dar pana atunci (~2020) sa vedem cum arata PLANUL astazi. Voi descrie traseul propus de la VEST la EST:

Update: vezi si configuratia finala rezultata din finalizarea SF-ului (august 2019)

Centura Gilau Vest (C9a)

Pentru a muta traficul care trece prin satul Gilau, se propune o conexiune a centurii cu E60 in partea de vest a satului Gilau undeva intre camping si benzinarie (harta), iar drumul ar urma sa ocoleasca pe la nord-vest satul Gilau si sa se conecteze cu Autostrasda A3 in curba de dinainte de cimitir (harta, si video), unde exista doua pasaje peste doua vai. In Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) acest segment este intitulat C9a si il gasiti la pagina 179. Aceasta conexiune in acel loc este cam problematica datorita diferentei de nivel (autostrada este sus) si a dealului din interiorul curbei autostrazii. De urmarit solutia tehnica in aceasta zona. Alta problema este ca acest nod va fi foarte aproape (3 km) de nodul existent de la Gilau (A3-E60), dar si de viitorul nod propus intre A3 si continuarea centurii spre Cluj (1.8 km), in zona podului A3 peste Somes (vezi mai jos plansa 1). Practic in doar 3 km pe A3 vom avea trei noduri.

Centura Metropolitana – plansa 1 (zona Gilau/Floresti)

Conexiune A3 – Cluj Napoca, zona Cora (C9b)

Al doilea segment este cel dintre A3 (zona podului peste Somes, care acum este in lucru, vezi video aici) si Cluj Napoca in zona sensului giratoriu de langa magazinul Cora. Traseul va merge paralel cu Somesul, pe malul stang intre rau si coama dealului dinspre Suceagu-Baciu (vezi partial plansa 1, plansa 2 integral, si partial plansa 3). In PMUD acest segment este intitulat C9b si il gasiti tot la pagina 179. Interesant ca in Planul de Mobilitate Urbana Durabila la pagina 180 se mentioneaza ca acest proiect se va termina pana in 2019, dar in realitate se va incepe in cel mai bun caz in 2020. Pana atunci florestenii vor mai sta in trafic pe E60, pe drumul agricol asfaltat din nord (care da in str. Donath) si daca se va termina si pe Centura Floresti Sud (descriere proiect aici).

Centura Metropolitana – plansa 2 (zona Floresti)

Drum conector Cora – Bucium (C9c)

Portiunea Cora – Bucium este denumita in PMUD ca C9c, se gaseste la pagina 182 si ar urma sa vina paralel cu drumul existent: Strada Bucium + Bulevardul 1 Decembrie 1918. Acest proiect vine sa lege C9b (cel dinspre autostrada) si C5a (centura sud Cluj Napoca) pentru ca traficul sa nu foloseasca cele doua strazi de la marginea municipiului. Desi scurt, acest segment prezinta cateva provocari:

 • zona interzisa pentru constructii in partea dintre Somes si E60
 • pasaj necesar peste E60
 • nu prea este loc decat pe dealul Colina pentru a trece spre sud
 • diferenta de nivel intre zona E60 si zona Bucium
Centura Metropolitana – plansa 3 (zona Cluj Napoca Sud-Vest)

Centura Cluj Napoca Sud (C5a)

Plansele 3 si 4 prezinta segmentul intitulat in PMUD ca fiind C5a (pag. 184) si urmareste traseul: Bucium – str. Cernauti – Campului/Frunzisului – Faget – Feleac –  Buna ziua sud – Borhanci nord – Sopor nord – Selgros. Acest segment este cel mai important pentru Cluj Napoca. Si celelalte sunt importante, dar dpdv al locuitorilor municipiului acest segment este crucial pentru ca ar scoate traficul de tranzit din zona Polus/Vivo pana in zona Someseni/Selgros. Daca la faza de implementare se vor realiza incremental, cel mai probabil locuitorii municipiului ar dori ca segmentul acesta sa fie primul, la fel cum cei din Floresti isi doresc ca C9b sa fie primul, iar cei din Gilau ca C9a sa fie primul.

Ca si conexiuni locale se propun urmatoarele legaturi:

 • Bucium  (DJ107R) – conexiune principala undeva in zona depoului
 • str. Cernauti – conexiune zona Manastur-sud, undeva intre Citadela Residence si restul orasului (PMUD: C7b, pagina 193)
 • str. Campului/Funzisului – conexiune zona Manastur-est si varianta Frunzisului pentru Zorilor-vest (PMUD: C7a, pagina 192)
 • Faget (DJ107U) – conexiune zona Faget si cartierul Europa
 • Feleac – conexiune DN1/E81 – directia Turda
 • str. Mihai Romanu – pentru zona Buna ziua sud
 • str. Borhanci (DJ103G) – conexiune cartierul Borhanci
 • Gheorgheni, str. Soporului (DC142D) – conexiune cartierul Sopor si Gheorgheni (PMUD: C8, pagina 194)
 • zona Selgros (DJ105S) – conexiune Marasti-est si Intre Lacuri

Este interesant ca legatura cu str. Traian Vuia (DN1C), drumul spre Aeroport, nu este inclusa in acest segment, iar din reprezentarea vizuala nici nu pare va exista conxiune cu acest drum. Se pare ca se urmareste largirea drumului paralel cu calea ferata (DJ105S) si scoaterea traficului pe dupa Ambient (str. Mos Ioan Roata – dar aici este trecere la nivel cu cale ferata) si pe Calea Dezmirului in centura Apahida-Valcele. De urmarit acest aspect dupa realizarea SF-ului.

Centura Metropolitana – plansa 4 (zona Cluj Napoca Sud-Est)

Centura Cluj Napoca Est (C5b si SN1)

Sectorul cuprins intre zona Selgros si B-dul Muncii este intitulat in PMUD ca fiind C5b si il gasiti la pagina 186. Dupa Selgros, urmatoarea intersectare majora este cu str. Traian Vuia (drumul principal spre Aeroport), dar nici in plansa 4 nici in plansa 5 aceasta intersectare nu pare sa fie efectiv cu conexiune intre cele doua drumuri. Desi Traian Vuia este artera principala, probabil din lipsa de spatiu nu se propune o conexiune acolo (sau nu figureaza pe planse). Scopul proietului C5b este sa conecteze centura de sud a Clujului (C5a) cu Varianta Cluj Nord Est (b-dul Muncii + portiune din Centura Valcele-Apahida).

Ultimul segment este intitulat in PMUD ca fiind SN1 (pagina 187) si anume largirea la patru benzi a unei parti din B-dul Muncii si a Centurii Valcele Apahida pentru a putea prelua si traficul de pe noua centura, pe langa cel existent in acest moment.

Centura Metropolitana – plansa 5 (zona Aeroport si Apahida)

Ma opresc aici si va invit sa descarcati Planul de Mobilitate Urbana Durabila (de aici) si sa parcurgeti paginile indicate in textul de mai sus (in principiu intre paginile 179 si 205) pentru detalii asupra proiectelor prezentate mai sus, si nu numai.

PS: despre proiecteul C10 (pag. 197, Centura Baciu) am scris acum un an si jumatate (vezi aici). Pacat ca in cateva luni se va finaliza tonsonul A3 intre Gilau si Nadasel iar traficul prin Baciu o sa creasca si mai mult, iar la acest proiect nu s-a miscat nici macar o hartie. Daca astazi se apuca, mai repede de 2021 tot nu vedem nici Centura Baciu finalizata.

Update iulie 2018: Semnat contractul pentru executie SF

In data de 24 iulie 2018 contractul pentru SF Centura Metropolitana a fost castigat de societatea Consitrans SRL din București, care s-a asociat cu Institutul de Geologie ”Vasile Pîrvan” și cu SC Geostud SRL. Valoarea contractului este de 13.200.000 lei. Pana in data de 4 august 2018 pot fi depuse contestatii. Daca nu se depune nici o contestatie, in 4 august se va atribui contractul firmei Consitrans.

Update 1: Cu doua ore inainte de expirarea termenului s-a depus o contestatie, ofertantul de pe locul 4 (sursa: minutul 32).
Update 2: ~15 Octombrie este ultima zi a noului termen, daca nu se contesta din nou, se poate semna contractul (sursa, minutul 5)
Update 3: Contractul a fost semnat in 31.10.2018 (sursa):

„Oferta declarată câștigătoare a contractului de achiziție publică este asocierea TRANSINVEST BUDAPEST Kft -SPECIALTERV EPITOMERNOKI Kft.- SC EXPLAN SRL – SC CADSIL SRL cu subcontractanții: Arcon Serv SRl, Bradolact2001 SRL, SC Construcții Feroviare Mureș SA Tg.Mureș, SC Centrul de Mediu și Sănătate SRL, SC Geologic Site SRL, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Nedi Construcții SRL, NV Construct SRL, Oficiul de studii pedologice și agrochimiceCluj, Sc Planwerk SRL, SC Protelco SA, Teaha&Fuzeși SCA, SCIFCAR SA, GeoSearch SRL, Traffic Audit Consulting SRL, 4 C Project Consulting SRL.

Valoarea contractului este de 17.180.500 lei, fără TVA. Criteriul de atribuire a contractului a fost cel mai bun raport calitate-preț.
Obiectul contractului: întocmirea studiului de fezabilitate, PUZ și DTAC pentru proiectul Drum TRANSREGIO FELEAC TR35.

Contractul presupune realizarea serviciilor pentru două etape:
ETAPA I — DRUM TRANSREGIO FELEAC TR35 — CENTURA METROPOLITANĂ
ETAPA II — DRUM TRANSREGIO FELEAC TR35 — DRUMURI DE LEGĂTURĂ.
În Master Planul General de Transport al României, Centura Metropolitană (Etapa I) este prevăzută cu 4 benzi de circulație cu o lungime totală aproximativă de 38,8 km, din care aproximativ 31,3 km reprezintă drum nou, iar 7,5 km modernizare drum existent sau drum nou (se va decide la aprobarea variantei de traseu). Drumurile de legătură (Etapa II) propuse conform PUG sunt în lungime totală aproximativă de 33,6 km drumuri noi sau modernizare de drumuri existente.
Prestatorul va efectua studiile și analizele necesare atât pentru Etapa I cât și pentru Etapa II, astfel încât în urma acestora să fundamenteze recomandarea unei soluții fezabile pentru Beneficiar și să le detalieze în cele două studii de fezabilitate solicitate (Etapa I și Etapa II).

Prestatorul va prezenta minim 3 studii alternative de traseu, în corelare cu PUG și a condițiilor impuse de emitenții avizelor de specialitate.
Termenul de realizare a procedurii de întocmire a studiului de fezabilitate final Etapele I și II este de 12 luni de la data prevăzută în Ordinul de începere. Perioada de realizare a studiilor și documentațiilor pentru Etapa 1 respectiv Etapa 2 se va suprapune”

Update septembrie 2019:

Cei de la media9.ro vin cu noi informatii, mai ales despre tuneluri aici.

Vezi si partea a doua: Centura Metropolitana Cluj (II) – descriere traseu post SF, noduri

Vezi si: 
Centura Metropolitana Cluj (II) – descriere traseu post SF, noduri
Centura Floresti Sud
Centura Baciu Sud
Provocarile traficului de tranzit asupra zone metropolitane Cluj
Varianta Ocolire Beclean (traseu)
Centura de ocolire Dej

2 gânduri despre „Centura Metropolitana Cluj (I) – descriere traseu pre SF (PMUD)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s