Etichete

, , , ,

Turnul Pompierilor – proiect castigator

In 4 februarie 2017, la sala de expozitii de pe str. Iuliu Maniu, nr. 4, Cluj-Napoca a avut loc festivitatea de anuntare a castigatorilor concursului „TURNUL CELOR TREI VARSTE”, care avea ca obiectiv revitalizarea Turnului Pompierilor din Cluj-Napoca. In urma deliberarilor juriului au fost selectate cele 3 proiecte castigatoare si o mentiune onorifica.

Premiul I – proiectul castigator

PREMIUL 1 – PROIECT NR 70 – MZ2942 –  VLAD SEBASTIAN RUSU BIROU INDIVIDUAL ARHITECTURA

Autor principal: Vlad Sebastian Rusu
Coautori: Anamaria Cornelia Olanescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olanescu
Colaboratori arhitectura: – Colaboratori specialitati: Ing. Ovidiu Rusu, Prof. dr. ing. Ludovic Kopenetz

”Proiectul câștigător (nr. 70) realizează un echilibru extrem de rafinat al răspunsurilor la multiplele cerințe ale temei. Funcția simbolică prin metamorfoza siluetei turnului este subtilă și contemporană, adăugând o ”vârstă” a prezentului concomitent cu o invitație pentru viitor prin oferta pe care o face platforma superioară de a găzdui instalații artistice temporare și evenimente diverse. Turnul intră astfel în dialog permanent cu orașul, devenind un turn al artelor, deschis atât la propriu cât și la figurat. El se transformă într-o scenă sau un soclu pentru performanțe artistice. Placa superioară oglindește lumea de dedesubt, stabilind o conexiune vizuală permanentă cu aceasta.” – Juriul Concursului

Turnul Pompierilor – PLANSA 1

Turnul Pompierilor – PLANSA 2

Turnul Pompierilor – PLANSA 3

Turnul Pompierilor – PLANSA 4

„Turnul va fi reabilitat într-o manieră care urmărește conservarea specificului acestuia. Ferestrele vor fi executate din tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan, conform model existent (culoare gri) și se va recondiționa poarta existentă și grilajul metalic ornamental. Ușile interioare – pline cu foi din inox luciu oglindă. Se propune înlocuirea piramidei de sticlă cu un nou segment, alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360 de grade asupra orașului. Pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn, se propune un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare”, se arată în proiectul de hotărâre.
„La exterior, turnul va fi finisat cu tencuieli pline de epocă, la zidărie de 3,5 cm, cu mortare de asanare. Zugrăvelile exterioare pentru fațade, de calitate superioară, pe bază de silicați, aplicate în două straturi, culoare crem și alb. De asemenea, va fi reabilitată strada Tipografiei, pe tronsonul [2] străzile David Ferenc si Frederic Joliot Curie. Se va monta instalație de supraveghere video și instalație de detecție și semnalizare a efracției cu autoprotecție contra vandalismului și sabotajului. Se va monta sistem de iluminat arhitectural, realizat pentru a pune în evidență și să accentueze arhitectura, finisajele și volumetria clădirii”, mai este menționat în proiect.” (sursa)

Municipalitatea are proiectul tehnic, conform reprezentanţilor primăriei şi a fost eliberată şi autorizaţia de construire.” (sursa)

 

Premiul II, III si o mentiune onorifica

PREMIUL 2 – PROIECT NR 50 – AC6486 –  SC ASDESIGN 95 SRL

Autor principal: Arh. Rottman Astrid Luiza
Coautori: Arh. Cosmin Anghelache; Arh. Cassandra Pop

PREMIUL 3 – PROIECT NR 73 – TA7305 –  SC JB ARHITECTURA SRL

Autor principal: arh. Johannes Andreas Bertleff
Coautori: arh. Flavius Adrian Ianchis, arh. Ana Maria Potoschi, arh. Raluca Grecea, arh. Ioana Mitrica, arh. Sebastian Cucu, arh. Horatiu Vasilescu, arh. Raluca Maria Olaru

MENTIUNE – PROIECT NR 58 – CN2017 – SC.  PUNCTART S.R.L.

Autor principal: Radu Malasincu, Anca Malasincu, Stefan Pavaluta, Barbu Mihai-Flavius

Sursa imaginilor si plansele de pe locul 2, 3 si mentiunea le gasiti aici.

 

2018 iulie: licitatie de constructie/reabilitare

In data de 13.07.2018 s-a atribuit in sistemul SEAP contractul de lucrari de restaurare la Turnul Pompierilor firmei Research Consorzio Stabile Societate Consortile A.R.L. pentru suma (fara TVA) de 6.7 milioane lei.

In bugetul municipiului pe anul 2018, pentru aceasta lucrare s-au alocat doar 500.000 lei, o suma care este mult prea mica daca este sa o comparam cu cele 6.7 milioane lei. Se pare ca este nevoie de o rectificare bugetara pozitiva sau mai exista posibiltatea ca procedurile de atribuire (contestatii?) sa mai dureze ceva timp, iar lucrarile in teren sa inceapa in forta doar anul viitor.

Update 13 iulie 2018: – ordin de incepere a lucrarilor, termen 24 luni

SEAP: atribuire licitatie lucrari restaurare Turnul Pompierilor

Vezi si:
Parcul Feroviarilor – proiect castigator
Reamenajare străzi: R. Ferdinand, Tipografiei, E. Zola, S. Puscariu, Piateta I. Cuza
Reamenajare Piata Lucian Blaga, str: Napoca, Petru Maior, Emil Isac