Banda separata Cluj ->Sannicoara/Apahida, si banda separata Dej -> Cluj

In intersectia cu sens giratoriu de sub centura Valcele-Apahida aflata intre aeroportul Cluj Napoca si intrarea in Sannicoara (harta) se formeaza cozi mari la anumite ore. Circul aproape zilnic pe acolo si am analizat cateva solutii pentru decongestionarea intersectiei pentru doua relatii destul de simplu si cu un efort financiar mic:

Relatia Cluj – Sannicoara – Apahida

Principala problema e ca sensul giratoriu este gandit doar pentru o singura banda de circulatie in conditiile in care tot traficul care iese din Cluj, si aici vorbim de volume mari de trafic, vine pe doua benzi si se restrange in sensul giratoriu la o singura banda. Ori distanta dintre locul unde se termina cele 4 benzi ce vin din Cluj si sensul giratoriu este de exact 100 metri.

Prin urmare propunerea mea e de largire la 4 benzi de circulatie de la limita administrativa a Clujului pana la sensul giratoriu (podul/pasajul intersectiei DN1C cu DN1N). Largirea ar permite crearea unei benzi dedicate directiei inspre Apahida. Faptul ca aceasta banda dedicata doar directiei Apahida (cu sau fara separatoare de sens) nu exista, este una din sursele majore de congestionare a intersectiei. O astfel de banda ar permite o supergiratie celor care nu urca pe centura si au directia inainte spre Apahida/Reghin fara a mai aglomera sensul giratoriu. La modul ideal largirea la 4 benzi de circulatie ar trebui sa fie facuta si dupa sensul giratoriu, inspre Apahida (este loc si aici), macar pe o portiune minima de 50-100 de metri.

Relatia Dej (centura) – Cluj

Largirea la 4 benzi intre pasaj si limita adminstrativa a Clujului ar permite si celor care coboara de pe pasaj inspre Cluj/aeroport sa aiba o banda dedicata evitandu-se astfel coloanele ce se formeaza la coborarea de pe pasaj, fara a modifica in vreun fel modul in care a fost conceputa giratia, in sensul ca nu influenteaza sub nicio forma siguranta circulatiei sau alte norme care s-au avut in vedere la constructia lui asa cum o vedem azi. Spatiu pentru largire exista suficient pentru inca o banda de circulatie, dupa cum se vede si in imaginea de mai sus. 

De ce este acum doar la doua (1+1) benzi? Presupun ca atunci cand a construit centura CNAIR nu a corelat descarcarea din centura (DN1N) cu infrastructura din Cluj Napoca si Apahida si geografia locala. Astfel tot traficul care iese din Cluj de pe 2 benzi se restrange in doar 50 de metri intr-o banda dupa care urmeaza un sens giratoriu. Nu a tinut cont nici de faptul ca nu vorbim doar de directia Apahida, ci si de drumul spre Reghin (care trece obligatoriu prin acest sens giratoriu). Nu e de mirare ca de multe ori intersectia se blocheaza.

Vedere dinspre Apahida: exista loc pentru a doua banda (stanga imaginii)

Problema

Locul dinspre Cluj unde se termina cele patru benzi coincide cu granita UAT-ului Cluj Napoca, si prin urmare acolo se termina si responsabilitatea primariei municipiului. Tot ce este la est (spre Apahida) de acel punct tine de CNAIR.

Problema si solutia sugerata au fost dezbatute si pe forumul de infrastructura peundemerg.ro aici.

Update decembrie 2019:

DRDP Cluj a acceptat argumentele intervenind rapid pentru corectie (cel putin partiala – a micsorat insula din interiorul giratoriului; poze aiciaiciaici si aici).

Vezi si:
Lista “de facut in 2019” pentru CNAIR si MT
Centura Metropolitana Cluj (II) – descriere traseu post SF, noduri

Propunere solutie tehnica pentru descongestionare trafic Cluj-Napoca (via Romania 594)

Un gând despre „Solutie decongestionare sens giratoriu centura Apahida – Valcele (langa aeroport)

  1. Daca tot faceti 2 benzi sub pod sa faceti bine sa puneti parapet intre benzi pentru ca cei care merg spre turda/dej o sa ocupe si banda de sannicoara/apahida. Unii romani sunt fatati din pacate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s