Raspandirea actuala a crestinismului in lume.

Crestinismul alaturi de Islam, Budism si Hinduism reprezinta la ora actuala cele mai raspandite religii de pe glob. Crestinismul este pe primul loc ca si pondere din populatie si numara in jur de 2.4 miliarde de adepti. Crestinismul este una dintre cele trei religii monoteiste (alaturi de Iudaism si Islam) si isi are originile in Iudaism (la fel ca si Islamul si Iudaismul modern) – detalii. Putem observa ca hinduismul este concentrat in subcontinentul Indian, budismul in Indochina si Asia de Est, islamul in Africa Nord-Sahariana, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Indonezia, iar crestinismul in: America de Sud, Centrala, de Nord, Europa, Rusia, Africa Sub-Sahariana si Australia.

Denominatiile crestine

Ramurile principale ale crestinismului sunt prezentate in imaginea de mai jos. Cele mai mari denominatii sunt (detalii):

  • Catolici ~ 1300 milioane adepti – predominant in: America de Sud, America Centrala, Europa de Vest, Europa Centrala, Irlanda si partial in Africa Centrala
  • Protestanti ~ 900 milioane adepti – predominant in America de Nord, Europa Nordica, Australia, sudul continentului african si partial Africa Centrala
  • Ortodocsi ~ 270 milioane – zonal sunt cei mai bine grupati: Rusia, estul Europei de est, Balcani, Caucaz si partial Asia Centrala
  • Ortodocsi orientali ~ 80 milioane
Denominatii crestine (sursa: wikipedia)

Marea Schisma

Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria crestinatatii este cel numit „Marea Schisma din 1054„, eveniment ce a impartit lumea crestina in doua: vestica (catolici) si estica (ortodocsi). Tensiunile intre partea latina (vest) si partea greaca (est) datau cu mult inainte de acest moment. Mai multe detalii gasiti pe wikipedia sau in acest articol de pe historia.ro.

Marea Schisma din 1054 (wikipedia)
Great Schism (1054) – eng. by Ryan Reeves

Denominatiile Protestante

Lucrurile se complica daca ne uitam mai in detaliu la Protestanti. Principalele denominatii sunt enumerate mai jos (detalii statistice). De mentionat este reforma propusa de Martin Luther in anul 1517 prin cele „95 de teze” (detalii de pe historia.ro).

  • Luterani ~ 80 milioane adepti
  • Metodisti ~ 70 milioane adepti
  • Calvinisti (Reformati) ~ 75 milioane adepti
  • Baptisti ~ 70 milioane adepti
  • Penticostali ~ 280 milioane adepti
  • Anglicani ~ 80 milioane adepti
Protestanti (wikipedia)

Conciliile ecumenice

Mai sus in imaginea aceasta se pot observa cateva dintre „council of …”. Acestea sunt concilii ecumenice, iar in istoria crestinismului gasim 21 de astfel de concilii dar fiecare denominatie recunoasta doar o parte dintre ele. De exemplu Biserica Ortodoxa recunoaste doar primele sapte concilii. Conciliu ecumenic sau sinod ecumenic este, pentru crestini, o adunare de episcopi, reprezentand un numar cat mai mare de biserici locale, pentru a dezbate invataturi de credinta sau orientari pastorale universal valabile. Lista completa o gasiti aici in romana sau aici in engleza (contine mai multe informatii). 

Raspandirea crestinismului

In cele doua clipuri de mai jos gasiti o evolutie in timp a crestinismului (anul 30 – 1000 si 1000 – 2016) – sursa youtube.

Vezi si:
Religia în România – statistici, hărți, organizare
Ce este “Intermarium”, ce este “Initiativa celor Trei Mari”?
Uniunea Europeana (I): Parlamentul European

Un gând despre „Ramurile si denominațiile creștine (statistici, cronologie, hărți)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s