Harta Religiilor Romania – 2002 (wikipedia)

Conform recensamantului din 2011 in Romania:

  • 16.307.004 persoane, reprezentand 86,45% din populatie, s-au declarat ortodocsi
  • 870.774 s-au declarat romano-catolici (4,62% din populatie)
  • 600.932 reformati (3,19%)
  • 362.314 penticostali (1,92%)
  • 150.593 greco-catolici (0,8%),
  • 112.850 baptisti (0,6%), etc – conform wikipedia.
  • mai multe detalii in sinteza INS

Biserica Ortodoxa Romana

Cea mai mare biserica din Romania, BOR (website) este o biserica autocefala, adica face parte din bisericile ordodoxe independente, conduse de un mitropolit sau patriarh. BOR este organizata in 6 mitropolii (definitie), 12 arhiepiscopii (definitie) si 15 episcopii (definitie) in Romania, cu un total de 13.527 parohii si filii, deservite de 14.513 preoti si diaconi, ce slujesc in 15.218 lacasuri de cult.

Organizarea administrativa a Bisericii Ortodoxe Romane (wikipedia)

Biserica Catolica din Romania

„Biserica Romano-Catolica din Romania este organizata in 2 arhidieceze si 4 dieceze, dupa cum urmeaza: Arhidieceza mitropolitana de Bucuresti, cu patru dieceze sufragane – Iasi, Oradea, Satu Mare si Timisoara; si Arhidieceza de Alba-Iulia, aflata sub directa jurisdictie a Sfantului Scaun.

Conform Anuarului Pontifical 2015, Biserica Romano-Catolica din Romania are 969.118 credinciosi, în 649 de preoti, si 925 de preoti diecezani” (site oficial). Cei mai multi romano-catolici se gasesc in judetele: Harghita, Bacau, Covasna, Satu-Mare, Timis, Mures, Bihor, Neamt (wikipedia).

Distributia romano-catolicilor in Romania – 2002 (wikipedia)

Biserica Reformata din Romania

„Biserica Reformata din Romania (maghiara: Romániai Református Egyház, website) cu cele doua episcopii face parte din Biserica Reformata Maghiara si cuprinde credinciosii reformati dupa Jean Calvin care traiesc in Romania. Biserica este membra a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, a Conferintei Bisericilor Europene si a Sinodului Consultativ al Bisericilor Reformate Maghiare din intreaga lume…

BRR este constituita din comunitati parohiale […]. In vederea guvernarii, organizarii, supravegherii, respectiv aplicarii disciplinei, mai multe parohii formeaza protopopiate, mai multe protopopiate formeaza eparhii, iar eparhiile formează Biserica Reformata din Romania. Structuriile bisericesti, parohiile, protopopiatele si eparhiile, sunt persoane juridice cu drept de autoguvernare” (wikipedia). Judetele cu cea mai mare prezenta de reformati sunt: Mures, Bihor, Cluj, Covasna, Salaj. Majoritatea reformatilor sunt maghiari (95%). Limba liturgica oficiala este maghiara, dar se foloseste si romana.

Uniunea Penticostala din Romania

„Cultul Penticostal este unul dintre cultele crestine protestante recunoscute oficial în Romania. Penticostalii reprezinta a patra confesiune ca marime, dupa ortodocsi, romano-catolici si reformati. Conform statutului, Cultul Crestin Penticostal este alcatuit din bisericile locale (cu minimum 20 de membri) organizate sub forma comunitatilor regionale sau etnice. O comunitate regionala ar fi, în limbaj ortodox, echivalenta cu o episcopie (sau eparhie). In afara comunitatilor din tara, exista cateva comunitati penticostale in diaspora” (sursa).

Biserica Greco-Catolica din Romania

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolică este o Biserica de traditie rasariteana in deplina comuniune cu Scaunul Romei. Din punct de vedere canonic, BRU este o Biserica Arhiepiscopala Majora, rang apropiat de Biserica Patriarhala. BRU este formata din Arhiepiscopia Majora de Alba Iulia si Fagaras, cu sase eparhii sufragane: Oradea Mare, Cluj-Gherla, Lugoj, Maramures, Canton si Bucuresti.

Conform Anuarului Pontifical 2015, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica are 512.726 credinciosi, in 1.244 parohii, in care slujesc 828 de preoti diecezani” (sursa).

Baptistii din Romania

„Baptistii sunt crestini care cuprind un grup de culte si biserici ce urmeaza o doctrina in care botezul este realizat numai persoanelor care au avut o marturisire de credinta si care trebuie realizat prin imersiune. Confesiunea baptista pune accentul pe botezul adultilor, care trebuie să aiba loc prin scufundare completa dupa marturisirea credintei in Iisus ca Mantuitor si Domn […]. Ca si organizare, bisericile baptiste nu sunt supuse vreunei autoritati de guvernamant central, ceea ce are ca efect o diversitate a crezului de la o biserică la alta. Aceste biserici sunt insa recunoscute de Ministerul Cultelor si exista la nivelul tarii o Uniune a Crestinilor Baptisti” (sursa).

Religii si culte religioase crestine in Romania

Culte creștine tradiționale (linkuri wikipedia)

Culte creștine neoprotestante (linkuri wikipedia)

Vezi si:
Ramurile creștinismului – denominații creștine (cronologie, hărți)
Ce este “Intermarium”, ce este “Initiativa celor Trei Mari”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s