Dezvoltarea accelerata a cartierelor Sopor, Borhanci și Buna Ziua, face ca vechiul cartier Gheorgheni sa nu mai fie situat la marginea Clujului ci îl transforma într-unul de tranzit. Astfel câteva străzi principale de aici vor avea nevoie de modificări, lărgiri sau investiții noi. Si cred ca ar trebui sa începem în ordinea aceasta:

1. Intersecție denivelata: Titulescu – Unirii – Rebreanu – Slănic

De la înființarea benzii dedicate autobuzelor de pe strada Titulescu, dar nu numai, Aleea Slănic la orele de vârf e plina de la un capăt la altul. Banda dedicata este doar cea mai recenta cauza, însa problema intersecției (vezi pe harta) nu poate fi rezolvata decent fără un pasaj denivelat. Un pasaj nu numai ca ar rezolva problema ambuteiajelor, dar vine în întâmpinarea viitorului creând o conexiune rapida intre centru Gheorgheni și viitorul cartier Sopor.

2. Semaforizarea intersecției Mihali – Slănic – V. Voievod

Reorganizarea intersecției Teodor Mihali cu Aleea Slănic si cu str. Al.V. Voevod (vezi pe harta) într-o intersecție semaforizata. In 2016 aici s-a amenajat un sens giratoriu care a rezolvat pentru foarte scurt timp problemele de circulație din zona. Soluția însă este nepotrivita dpmdv datorita următoarelor considerente (vazute dinspre directia FSEGA spre Iulius Mall):

 • direcția și destinațiile principale sunt FSEGA, cladirile de birouri (United Business Center) și Iulius Mall care atrag un număr mare de vizitatori, dar fără posibilitatea de a schimba direcțiile de deplasare (nu poti vira la stanga) decât prin aceste acest sens giratoriu sau pe sub podul din Marasti
 • intersecția semaforizata de la Iulius Mall este pozitionata imediat după sensul giratoriu ceea ce duce la formarea de cozi mari și blocarea sensului giratoriu sau anulează efectele benefice ale acestuia
 • venind dinspre FSEGA si intrand in subsol la Iulius Mall exista o banda de virat la stanga necorespunzătoare (banda este insuficient de lunga pentru cei ce fac stânga spre centrul comercial – de multe ori coada întinzându-se pana spre sensul giratoriu blocându-l)
 • lipsa unei benzi dedicate de descărcare spre Aleea Slănic
 • dezvoltarea zonei și apariția unor noi magazine, puncte de interes gen baza sportiva Gheorgheni sau alte dezvoltări

Prin urmare cred ca se impune spre analiza renunțarea la sensul giratoriu și reorganizarea intersecției intr-una semaforizata. Acest lucru poate fi făcut prin transformarea benzii de accelerare la ieșirea din mall spre FSEGA/Marasti, o astfel de banda fiind inutila într-o intersecție semaforizata și prelungirea ei pana înspre clădirea de birouri Endava (United Business Center).

Iesire Iulius Mall spre FSEGA (sursa Google maps)

Exista suficient spațiu pana la clădirea de birouri Endava. Dupa cum se vede în poza de mai jos trotuarul este foarte generos, si se propune ca noua banda ce urmează a fi lărgita sa fie luata din zona unde sunt mașini parcate acum.

Banda extra, taiat din parcarea improvizata (sursa Google maps)

Odata lărgita prima banda si in plus existind si a doua banda spre direcția Marasti intersecția semaforizata va arata astfel:

Propunere extra benzi si semaforizare (sursa Google maps)

Avantaje:

 • doua benzi dedicate spre directia Iulius Mall (principala și cea mai aglomerata direcție)
 • lărgirea drumului cu o banda înspre direcția Marasti
 • banda dedicata de descărcare spre Alea Slănic cu verde intermitent
 • 4 benzi de circulație după intersecție spre direcția Iulius mall din care:
  • o banda dedicata spre intrarea la Iulius mall (mai lunga decât cea de acum prin desființarea giratoriului)
  • doua benzi de circulație spre direcția înainte (Iulius Mall, Lidl, Sopor)
  • o banda dedicata spre direcția Iulius mall, Lidl, Sopor dinspre Aleea Slănic cu verde intermitent
 • posibilitatea sincronizării semafoarelor de pe întreaga strada T. Mihali si Al. Vaida Voevod începând de la FSEGA pana după Iulius Mall (actualmente imposibila sau fără efecte datorita sensului giratoriu).

3. Lărgirea străzii Unirii la 4 benzi

Un cartier de dimensiunea cartierului Sopor va avea nevoie de o strada de categoria I sau II (conform OG nr. 43/1997) adică o magistrala care sa asigure preluarea fluxurilor majore ale orașului sau care asigura circulația intre zonele funcționale și de locuit inclusiv transportul în comun. O asemenea cerință, imperativa din punctul meu de vedere, nu se poate asigura decât prin lărgirea străzii Unirii la patru benzi de circulație creând astfel posibilitatea prelungirii benzii dedicate transportului în comun de pe b-dul Titulescu si pe strada Unirii.

4. Pasaj subteran: strada Soporului – strada Unirii

Ambele străzi vor avea în viitor 4 benzi de circulație (vezi #3 pt Unirii, si masterplan cartier Sopor pt str. Sopor), iar când noul cartier Sopor va atinge o anumita dimensiune sensul giratoriu de la intersecția străzilor Al Vaida Voievod, Unirii, Soporului nu va mai face face circulației. Nu numai traficul va impune o astfel de soluție, dar și relieful (Soporului începe de la baza unei denivelări, unde nu exista locuințe colective deci nu implica exproprieri masive, putându-se conecta astfel cu strada Unirii aproape în linie dreapta (vezi pe harta).

Propunere pasaj punctul #1 si #4 (sursa Google maps)

Vezi si:
Solutie decongestionare sens giratoriu centura Apahida – Valcele (langa aeroport)
Planse pasaj suprateran Taietura Turcului si pasaj subteran Marasti
Oradea: Sistemul de pasaje subterane din Piata Gojdu (animatie 3D)

Un gând despre „Soluții pentru fluidizarea traficului în Gheorgheni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s