Voturi [(Iohannis + Barna) – (Dancila + Diaconu)]

Intrebare pur teoretica pentru turul al doilea: ce se intampla daca se pastreaza exact aceleasi voturi si Barna isi transfera voturile spre Iohannis, iar Diaconu spre Dancila? Bineinteles ca voturile nu se transfera in acest mod, unii vor boicota, altii vor vota invers, in plus nici nu am luat in calcul voturile celorlalti candidati (Paleologu si Kelemen in special), dar ca si exercitiu de imaginatie am generat harta si graficele de mai jos.

Pe harta, cu cat verdele este mai intens cu atat diferenta intre Iohannis (grup) si Dancila (grup) este mai mare in favoarea lui Iohannis. Cu cat rosu este mai intens, diferenta este cu atat mai mare in favoara lui Dancila. De observat ca nuantele de galben, portocaliu, rosu merg de la 0 la -26.000 pe cand cele trei nuante de verde merg de la 0 la +163.000.

Mai jos toate judetele tarii si sectoarele capitalei ordonate descrescator dupa numarul de voturi pro Iohannis grup.

Sparte pe regiuni lucrurile stau in felul urmator:

  • In cele 16 judete din Transilvania Iohannis ar castiga cu 1.58 milioane de voturi vs. 0.66 milioane voturi, adica cu mai mult decat dublu (239%). Hunedoara este singurul judet unde Dancila s-ar apropia de Iohannis.
  • In cele 8 judete din Moldova (am adaugat aici Galati si Vrancea) Iohannis ar castiga de asemenea cu 830k la 620k voturi. Singurul judet unde ar castiga Dancila ar fi Botosani, iar la Vaslui e mai echilibrata situatia, dar tot Iohannis ar fi pe primul loc.
  • In cele 17 judete din Tara Romaneasca Iohannis ar castiga de asemenea cu 1.4 milioane voturi la 1.27 milioane voturi. Aici se complica lucrurile la nivel de judet, vezi mai jos.
  • In cele 6 sectoare ale Bucurestiului Iohannis ar castiga de asemenea cu 516.000 la 266.000 voturi (aproape dublu). Individual in fiecare dintre cele sase sectoare ar castiga Iohannis relativ detasat, singurul sector unde lupta ar fi mai echilibrata este Sectorul 5.

In doar 11 dintre cele 47 de UAT-uri (sectoarele capitalei plus judetele) voturile pentru (Dancila + Diaconu) sunt mai multe decat cele pentru (Iohannis + Barna). 

Cele 11 judete sunt: Dolj, Arges, Olt, Buzau, Teleorman, Botosani (singurul din afara zonei de sud), Gorj, Giurgiu, Braila, Mehedinti si Ialomita (la limita), iar Dancila ar castiga cu 850k voturi la 721k.

Judete in care Dancila castiga

De asemenea puteti vedea in graficele de mai jos cate voturi a avut fiecare dintre cei sase candidati:

Sursa datelor: rezultate finale BEC.

Vezi si:
Prezidentiale 2019 – Tur 1: analiza voturi Iohannis, Dancila, Barna, Diaconu, Paleologu, Kelemen
Prezidentiale 2019 – Tur I: analiza prezenta vot National si Diaspora
– Rezultate alegeri europarlamentare 2019
– Alegeri Europarlamentare: statistica 2007, 2009, 2014
– Alegeri Parlamentare 2016: statistica DIASPORA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s