Cat de mult polueaza autobuzele diesel intr-o zi normala de lucru? Cat polueaza pe an? Cat de mult polueaza pe an per calator? La aceste raspunsuri s-a incerca sa se raspunda in capitolul „4.1.1 Soluția tehnologică: autobuze clasice”, paginile 55-64. din „Studiu de oportunitate referitor la achizitionarea autobuzelor electrice” realizat in 2018 de catre primaria municipiului Cluj Napoca – documentul de 319 pagini aici

Autobuzele clasice se incadreaza in normele de poluare euro 0 – euro 6 si sunt caracterizate de un consum ridicat de combustibil (aproximativ 42 l/100 km), echipate cu motoare diesel cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 4 … 6 litri. „Anual, un autovehicul emite în atmosferă o cantitate de CO2 cu o masă de patru ori mai mare decât propria masă” (pag. 70).

In tabelul 4.1 vedem pentru Euro 0 pana la Euro 6 valorile pentru 6 compusi poluanti reglementati: CO (monoxid de carbon), HC (hidrocarburi), NMHC, CH4 (metan), NOx (oxizi de azot), PM (pulberi in suspensie): 

Parcul auto al CTP Cluj-Napoca este format dintr-un număr de 236 de autobuze clasice, echipate cu motoare diesel încadrate în normele Euro 0 … Euro 6, din care într-o zi lucrătoare există o cerere de 171 de vehicule (tabelul 4.2). Aceste modele de autobuze clasice sunt utilizate prin rotație pentru a deservi liniile evaluate în prezentul studiu”. La paginile 57-58 se realizeaza niste calcule, iar rezultatul lor se vede in tabelul 4.2, unde se pot observa diferite caracteristici si valori de poluare pentru diferite modele de autobuze diesel:

In tabelul 4.3 se prezinta amprenta de carbon pentru fiecare linie de transport analizata. De mentionat ca in Cluj Napoca exista linii mai ocupate ca acestea (ex: linia 35). Din tabelul de mai jos ne putem face o imagine de ansamblu cam cu cat polueaza pe zi, pe persoana/cursa sau per persoana/an:

Pe paginile 60-61 se prezinta metoda prin care se ajunge la urmatoarele valori ale costurilor operationale: 

Calculele sunt realizate in special pentru liniile de autobuz nr. 27, 28, 30, 32 si 32B pentru ca pe acele linii era in discutie sa se introduca autobuzele electrice ce urmau sa fie cumparate (intre timp s-au cumparat si sunt pe traseu de aproximativ un an). De asemenea, „pentru a evalua valorile parametrilor monitorizați pentru toate liniile de transport în comun considerate, s-a extins calculul pentru costurile operaționale și pe liniile de troleibuz 5, 6, 7, 25, respectiv pe liniile de tramvai 100, 101, 102, ca și cum pentru transportul călătorilor pe aceste linii ar fi utilizate autobuze clasice echipate cu motoare diesel”. 

Costurile operationale LCC (Life Cycle Costing) se pot observa mai jos in poate cele mai importante tabele din acest capitol:

Vezi si:
Flota CTP (2018) – Solutie tehnologica: autobuze electrice
Flota CTP Cluj (update 2019)

Piste biciclete Cluj Napoca
Harta: Unitati Publice de Sanatate in Cluj Napoca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s