Care sunt specificatiile unui autobuz electric? Cum este costul per pasager per km fata de un autobuz diesel? Pe termen lung dpdv financiar cum se compara cu autobuzele clasice? La aceste intrebari si nu numai s-a raspuns in capitolele 4.1.2 si 4.2 (pag 65-70) din  din „Studiu de oportunitate referitor la achizitionarea autobuzelor electrice” realizat in 2018 de catre primaria municipiului Cluj Napoca – documentul de 319 pagini aici. Informatii si calcule pentru autobuzele diesel si valorile de poluare produse de acestea au fost deja prezentate aici.

„Anual, un autovehicul cu combustie interna emite în atmosferă o cantitate de CO2 cu o masă de patru ori mai mare decât propria masă. Dependența sectorului transporturilor de combustibilii fosili este cea mai acută în raport cu alte domenii, de unde rezultă gradul crescut de poluare pe care îl are acest sector. Din perspectiva diverselor sectoare economice ale UE, generarea de energie electrică este responsabilă pentru 37 % din totalul emisiilor de CO2, activitățile de transport pentru 28 %, activitățile din gospodării pentru 16 %, iar serviciile pentru 5 % […].

Conform analizei cu privire la costurile de operare ale acestor vehicule, pentru autobuzele electrice s-a obținut un cost de operare de 0,0013 Euro pe pasager, pe kilometru, în timp ce pentru autobuzele clasice cu motor diesel s-a obținut cel mai mare cost de operare de 0,0049 Euro pe pasager, pe kilometru, cost datorat consumului, respectiv prețului ridicat la combustibilul convențional (motorina) și costurilor adiționale cu alte consumabile (AdBlue),  respectiv costurilor cu emisiile poluate”.

Caracteristici

„Timpul de utilizare pentru baterii trebuie să fie de minim 5 ani în care trebuie să își păstreze o capacitate practică de înmagazinare de minim 80 % din capacitatea inițială. Bateriile trebuie să admită o încărcare rapidă într-un interval de timp de 5 … 10 minute pentru o autonomie de 10 … 20 km și o încărcare lentă (overnight) într-un interval de timp de maxim 6 ore pentru un maxim de autonomie, fără să își piardă calitățile funcționale […].

Tipul, numărul și caracteristicile tehnice (raportul energie/masă, etc.) ale bateriilor le asigură acestora o funcționare sigură, o autonomie de transport cuprinsă între 50 și 200 km la o viteză medie de deplasare de 50 km/h și la un consum cuprins între 1,2 și 2,5 kWh/km. Consumul de energie electrică va fi dependent de o serie de factori și anume: greutatea și încărcarea cu pasageri a autobuzului electric, consumul de energie pe sistemele auxiliare (încălzire/ventilație/AC, iluminat, compresor, pompe, etc.) […].

Numărul ciclurilor de încărcaredescărcare trebuie să fie de 3.000 … 7.000 pentru Litiu-titanate și 2000 … 3000 pentru restul, până ce capacitatea lor scade sub 80 % din capacitatea inițială [6, 7]. Sistemul de baterii nu trebuie să fie descărcat sub 20 % din capacitate, pentru prelungirea duratei de viață a bateriilor. Timpul de încărcare al bateriilor trebuie să fie determinat în principal de trei factori: capacitatea bateriei, nivelul de încărcare al bateriei, respectiv puterea de încărcare al bateriei […].

Bateriile cu litiu, funcționează optim la temperaturi cuprinse între 0 și 40 °C. Sub acest interval, capacitatea lor se reduce semnificativ (cu aproximativ 40 % la-20 °C). Peste acest interval, capacitatea lor crește, dar în același timp se accelerează și deprecierea calităților acestora. Astfel, va fi recomandată încălzirea bateriilor când temperaturile scad sub 0 °C și răcirea acestora atunci când depășesc 40 °C” […].

Specificații operaționale
• Durata de funcționare: minim 15 ani;
• Durata de utilizare fără reparație generală: minim 8 ani;
• Durata de utilizare a bateriilor de acumulatori minim 5 ani”. (pag. 237)

Costuri

„Se poate observa din tabelul 7.4, faptul că pe parcursul unui an calendaristic pentru o distanță medie de deplasare egală cu media ponderată a distanțelor parcurse pentru cele cinci linii de autobuz considerate (27, 28, 30, 32, 32B), operând cu 30 de autobuze electrice în locul a 30 de autobuze clasice echipate cu motoare diesel, se pot reduce cheltuielile cu costurile combustibilului cu aproximativ 500.000 Euro, adică prețul unui autobuz electric. În cazul autobuzelor electrice cheltuielile cu utilitățile vor înregistra o creștere semnificativă, având în vedere că energia electrică este principala resursă consumată de autobuzele  electrice pentru funcționarea lor (tabelul 7.5)”.

„Fluxul de numerar cumulat pentru totalul de 30 de autobuze este prezentat în tabelul 7.16 (vezi pagina 305), cu excepția anului 10, când este planificată înlocuirea bateriilor„.

Rata internă de rentabilitate a proiectului înregistrează o valoare negativă, în special datorită necesității înlocuirii bateriilor pentru toate cele 30 autobuze electrice în al zecelea an de utilizare (după primii 5 ani acestea vor fi înlocuite gratuit de către producător), demonstrând necesitatea finanțării nerambursabile”. De asemenea la pagina 312 se mentioneaza: „conform Caietului de Sarcini, furnizorul autobuzului electric are obligația de a înlocui bateriile după primii 5 ani de utilizare normală.”

„Valoarea actuala netă a investiției este de -12.351.875 lei, în consecință proiectul demonstrează necesitatea susținerii printr-o asistență financiară nerambursabilă consistentă. Valoarea este negativă datorită fluxului negativ din anul de implementare a proiectului care prin actualizare valorează mai mult decât în anii cu rezultate pozitive. Aceasta arată că proiectul nu este foarte profitabil din punct de vedere financiar și prin urmare, necesită contribuția unei finanțări din fonduri nerambursabile. În cazul acestui proiect, raportul cost-beneficiu este egal cu 0,93, valoare foarte apropiată de valoarea unitară, prin urmare proiectul este corespunzător și poate să fie finanțat”.

Externalitati

  • „Externalităţile datorate eliminării emisiilor de CO2 în special, dar și a celorlalte emisii (CO, gaze cu efect de seră, etc.);
  • Externalităţile datorate diminuării nivelului de zgomot, cu efecte benefice mai ales asupra sănătății populației dar și asupra valorii imobilelor;
  • Externalităţilor datorate gestionării deșeurilor rezultate din operarea noilor autobuze (acumulatori, uleiuri și lubrifianți)” – mai multe detalii gasiti la pag. 310-312.

Vezi si:
Flota CTP (2018) – Poluare si costuri operationale
Flota CTP Cluj (update 2019)

Piste biciclete Cluj Napoca
Harta: Unitati Publice de Sanatate in Cluj Napoca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s