Harta puncte masuratori calitate aer – uRadMonitor.com

In Cluj Napoca exista (cel putin) doua retele de aparate de masurat calitatea aerului. Ambele retele sunt retele globale, adica nu sunt special realizate pentru municipiul Cluj Napoca. URadMonitor are in Cluj Napoca 12 unitati, iar pulse.eco are 10 unitati. La uRad puteti sa dati zoom pe harta si sa cautati si alte statii in alte orase. La pulse, trebuie sa mergeti pe site-ul „mama” si sa selectati orasul dorit.

https://www.uradmonitor.com/

Echipamentele uRadMonitor din zona municipiului Cluj Napoca sunt de mai multe modele, iar lista maxima de tipuri de masuratori include: temperatura, presiune, umiditate, VOC (volatile organic compounds), zgomot, formaldehida, CO2, PM 2.5, PM 10 si PM1, dar si radiatii. Dioxidul de carbon este important datorita influentei pe care o are asupra mediului (efect de sera), iar particulele in suspensie (detalii eng) sunt importante datorita influentei asupra sanatatii oamenilor. Cel mai ieftin echipament (SMOGGIE, sus ultimul tab) costa 110 dolari.

Exemplu de masuratoare: pentru aparatul mobil cu codul 82000007, montat cel mai probabil pe un autobuz al CTP in data de 06.12.2019 s-au putut observa urmatoarele masuratori. Se observa ca la cele trei ture in zona Cetatea Fetei din Floresti, pe urcare, la orele ~13.03, la ~14.08 si la orele ~15.20 se observa trei spikeuri in aceeasi zona de pe teren (cam pe aici). Deducem ca in acea zona exista o sursa de poluare.

https://cluj-napoca.pulse.eco/

Toate echipamentele pulse.eco masoara PM 2.5 si PM 10, iar unele dintre ele mai masoara si zgomotul, temperatura, umiditatea si presiunea. Echipamentele sunt mai ieftine ca cel mai ieftin de la uRad, dar sunt echipamente DIY (do it yourself). De asemenea platforma se gaseste si pe IOS si Android.

Harta puncte masuratori calitate aer – pulse.eco

Ce este PM 2.5 si PM10?

„Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate”. Informatii despre particulele in suspensie gasiti pe wikipedia aici (in engleza). De asemenea informatii (tot in engleza) gasiti si in articolul de aici. In limba romana gasiti informatii pe site-ul aerlive.ro aici.

Bonus: https://aerlive.ro/

AerLive.ro este un site care masoara calitatea aerului strict in Bucuresti. Pe langa harta cu masuratorile similare celorlalte doua platforme, acest site ofera si o sectiune de resurse unde puteti citi articole pe subiectul poluarii si al masuratorilor de poluare. Conform g4media senzorii folositi de aerlive sunt cei de la uradmonitor (sursa).

aerlive.ro

Bonus: calitateaer.ro

Site oficial de la Ministerul mediului, trebuie tratat ca atare (de exemplu site-ul nu da nici o alerta in Bucuresti cand celelalte platforme arata masuratori de 300% peste limita admisa. 

” Acest site este dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizați în cele peste 100 stații de pe toată suprafața României care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Pentru a dispune de datele existente în cel mai scurt timp, site-ul afişează indicii de calitate şi valorile măsurate, actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.”

Vezi si:
Flota CTP (2018) – Poluare si costuri operationale
Flota CTP (2018) – Solutie tehnologica: autobuze electrice
Harta: Unitati Publice de Sanatate in Cluj Napoca

Flota CTP Cluj (update 2019)
Piste biciclete Cluj Napoc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s