Inaugurarea centurii comunei Apahida, integrata in centura de sud-est a Clujului Valcele-Apahida, a adus beneficii imense si incontestabile nu numai comunei amintite, zonei metropolitane, dar si unei bune parti a regiunii. Desi a avut un traseu contestat care a dus la triplarea costurilor si desi nu a fost corelata cu investitiile prognozate in extinderea aeroportului Avram Iancu din Cluj, putem totusi afirma la 10 ani de la deschidere ca indeplineste decent scopul pentru care a fost proiectata. 

Unde isi arata astazi limitele acest tronson de centura? In cele trei intersectii, doua cu DN1C si una cu Bd. Muncii in zona Sub Coasta. Daca in prima intersectie cu DN1C (langa Sannicoara) solutia pasajului a fost obligatorie avand in vedere traversarea liniei ferate si a drumului aeroport – Apahida si in continuare spre Reghin (DN16) in celelalte doua intersectii solutia aleasa a fost a unora la nivel (giratoriu), solutii care astazi isi arata din plin limitele creand cozi si timpi de asteptare mari.

Cele trei zone problematice ale Centurii de ocolire Apahida

Nici intersectia cu pasaj de la iesire din Cluj nu a fost proiectata optim pentru motivele aratate in articolul Solutie decongestionare sens giratoriu centura Apahida – Valcele (langa aeroport), dar aici, dupa atatia ani de congestii si atata timp pierdut pentru o proiectare deficitara, DRDP Cluj a acceptat argumentele intervenind rapid pentru corectie (cel putin partiala – a micsorat insula din interiorul giratoriului; poze aici, aici, aici si aici).

Solutie propusa in acest articol

In privinta celor 2 intersectii la nivel, ele au fost proiectate in acest fel probabil din motive de costuri desi in multe alte cazuri CNAIR alege direct solutia intersectiilor denivelate chiar si in cazul unor drumuri de o importanta mai mica. Am fi putut spera ca s-a avut in vedere o corelare cu drumul Transregio Feleac sau cu drumul expres Turda – Satu Mare insa in acel moment ele nici nu erau imaginate, cum de altfel nu exista nici masterplanul de transport al Romaniei. De asemenea proiectul nu a fost corelat cu prelungirea pistei aeroportului la 3500m.

Oricare ar fi fost motivele, azi vedem doar efectele unor intersectii cu solutii care in 10 ani de la constructie si-au (cam) atins limitele. Aceste intersectii sunt principalele motive ale ambuteiajelor de la iesire din Cluj spre Apahida sau chiar pana la capatul Bd Muncii, nu de putine ori coada ajungand pana aici sau de cealalta parte pana la Jucu, iar in zilele de luni si vineri intreaga centura este ocupata. Aditional benzinaria de mari dimensiuni care are acces la centura doar prin sensul giratoriu de Sub Coasta (cu o banda) influenteaza negativ fluxul de trafic venind in contradictie cu cerintele de viteza si fluenta a traficului pentru o astfel de sosea.

Solutia? Solutia pe termen lung este Centura metropolitana a Clujului, aceasta fiind proiectata cu intersectii denivelate, dar pe care trebuie sa o asteptam, in cel mai optimist scenariu, cel putin 5 ani (2024). Pana la finalizarea acelui priect se propun:

  • interventii cu costuri mici pentru largirea sensului giratoriu Sub Coasta la doua benzi spre directiile Apahida si Jucu, cele mai solicitate, care ar fluidiza foarte mult intersectia, chiar daca prin asta s-ar impune desfiintarea/mutarea parcarii din imediata apropiere
  • in cazul sensului giratoriu de la intersectia cu DN1C (iesirea spre Dej/Gherla) largirea cu doua bretele care ar permite evitarea giratiei de catre cei care au alte directii de mers. Ne-am putea folosi de infrastructura vechiului drum, investitia nefiind foarte mare dar s-ar castiga timp pretios, sensul giratoriu nu ar mai fi asa aglomerat iar cozile s-ar micsora. Cel mai probabil ca ambele solutii s-ar putea face in regie proprie de catre DRDP Cluj astfel eliminand timpul pierdut la licitatii.

Sensurile giratorii sunt superioare intersectiilor clasice (fara), dar si acestea au anumite limite. In cazul de fata ele nu mai fac fata corespunzator volumului de trafic generand cozi, reducand viteza si creand timpi mari de asteptare. O solutie superioara o reprezinta intersectiile denivelate mai ales in cazul centurilor sau la intersectia unor drumuri importante si cu volum de trafic mare, dar bineinteles acestea vin cu costuri mult mai mari. Nu ne putem imagina ca le vom vedea imediat, mai ales ca acestea sunt planificate odata cu drumul Transregio Feleac, dar pana atunci investitii minime pentru corectarea unor greseli sau pentru a face fata noilor realitati pot fi facute fara prea mari eforturi dar cu efecte maxime.

In fond aici nu se cer tuneluri sau pasaje in care ne-am putea bloca cu anii doar in procesul birocratic, ci se propun mici largiri sau reorganizari ale unor sensuri giratorii („quick wins”) care nu mai corespund volumului de trafic actual si care ar putea fi rezolvate cu costuri minime si intr-un termen realist de maxim 3-6 luni.

Vezi si:
Solutie decongestionare sens giratoriu centura Apahida – Valcele (langa aeroport)
Centura Metropolitana Cluj (II) – descriere traseu post SF, noduri
Centura de ocolire Dej

Varianta Ocolire Beclean (traseu)
Aeroport: gara CFR la aeroport?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s