Bugetul de Stat si Bugetul Asigurarilor Sociale pentru anul 2020 au fost promulgate de catre presedinte in data de 6 ianuarie 2020. Bugetul „a fost construit pe o creștere economică de 4,1%, o rată a inflației de 3,1% și un curs mediu de 4,75 lei pentru un euro. El [premierul Orban] a avertizat că finanțarea europeană se va reduce drastic și a subliniat că bugetele Educației și Sănătății cresc” (sursa). Am vrut si eu sa fac o analiza pe date, dar au facut altii (mai experimentati) inaintea mea. Asa ca prezint mai jos in categoria resurse externe mini-analiza facuta de Claudiu Nasui (economist, deputat membru in comisia pentru buget, finante si banci, detalii cv):

Bugetul a fost promulgat. Să ne uităm puțin la principalele ministere și agenții ale statului român. Bugetul majorității dintre ele crește, în unele cazuri chiar semnificativ.

V-ați întrebat vreodată care este ministerul care cheltuie cei mai mulți bani?

Este ministerul muncii. Întotdeauna a fost. De ce? Pentru simplu motiv că de la el se plătesc pensiile. Iar pensiile care sunt, de departe cea mai mare cheltuială a statului român.

De data asta, ministerul muncii are și cea mai mare creștere a cheltuielilor: +18% față de anul trecut. Această creștere e menită să susțină explozia cu 40% a punctului de pensie pentru 4 luni ale anului.

Alte creșteri de cheltuieli importante observăm la MApN și la MAI. Bugetele lor, deja mari, cresc cu încă 16% și 13%. Oare să fie legat de faptul că aceste două ministere plătesc cea mai mare parte a pensiilor speciale? Să ne uităm să vedem. La MAI, bugetul pensiilor speciale crește cu 151 de milioane de lei. Pensiile speciale reprezintă peste 20% din bugetul întregului minister. La MApN, pensiile speciale cresc cu 289 de milioane de lei.

La capitolul scăderi, după ce PNDL a fost crescut la ultima rectificare bugetară din 2019, acum scade din nou. Practic guvernul a ales să concentreze cheltuielile în 2019. PNDL a fost o invenție de-a lui Liviu Dragnea. Prin el politicieni au întreținut mafii întregi de partid și au furat și risipit miliarde de lei. Mai grav, din cauza acestui program primarii nu au avut stimulentul să atragă fonduri europene. Principalul scop al PNDL a fost și este fidelizarea primarilor prin a le oferi bani din care să poată ciupi.

În rest să ne uităm la ce alte agenții și ministere primesc bani în plus. În privat dacă nu-ți faci treaba bine, nu mai ești plătit. La stat, ești recompensat. STS va avea un buget cu 15% mai mare. Oare de data asta putem spera că nu vom mai avea experiențe de tipul celei de la Caracal? Sau Inspecția judiciară va investiga cazul Țăndărei unde procurorul a permis prescrierea faptelor din cel mai mare caz de trafic de minori din Europa? Nu de alta, dar are o creștere tot de 15% a bugetului.

Vedem cum cheltuielile statului tot cresc de la an la an și ne așteptăm la servicii mai bune. Să nu ardem pe masa de operați. Să nu ni se spună să nu ținem linia ocupată la 112 dacă suntem sechestrați de un criminal. Să nu trebuiască să facem meditații sau să dăm atenții în școlile de stat. Să nu ieșim mai bolnavi din spital decât eram când am intrat. Un minim.

Nu de alta dar, banii pe care statul îi cheltuie, sunt banii luați din munca noastră. Avem cele mai mari taxe pe salariul minim din toată Europa (www.zerotaxe.ro). Acolo suntem campioni. Dar când vine vorba să mai reducem din taxe, ni se spune că nu sunt bani. Știți cu cât au crescut cheltuielile statului anul trecut? Cu 51 de miliarde de lei. Se pare că pentru creșterea cheltuielilor sunt întotdeauna bani (sursa, prima imagine).

Comentariul lui Nasui pentru a doua poza (cheltuieli dupa destinatie) il gasiti aici.
Comentariul lui Nasui pentru a treia poza (cheltuieli dupa natura) il gasiti aici.

Vezi si:
OpenBudget.ro (prezentare bugete nationale)
Ghid: cum se citeste documentul unui buget local
Bugetul municipiului Cluj Napoca pentru 2019
Bugetare spitale Cluj Napoca: 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s